Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flera döda när lastbil körde in i folkmassa i Stockholm – polisen misstänker terrorism

Från 2017
Uppdaterad 07.04.2017 21:13.
Folkmassa i centrala Stockholm.
Bildtext Händelsen ledde till kaos i centrala Stockholm.
Bild: All Over Press

Stockholm har utsatts för ett terrorattentat. En lastbil körde på fredag eftermiddag rakt in i en folkmassa utanför varuhuset Åhléns i centrala Stockholm. Det finns inga bekräftade uppgifter om antalet döda och skadade.

Enligt obekräftade uppgifter till Sveriges Radio dödades minst fem människor när lastbilen körde på folk strax före klockan 15 svensk tid. Polisen sade på eftermiddagen till Sveriges Radio att tre personer hade dött och åtta skadats. Under en pressträff på kvällen ville polisen inte kommentera antalet döda och skadade.

Polisen hänvisar till hälsomyndigheter då det gäller uppgifter om döda och skadade.

Polisen har offentliggjort en bild på en man som man vill få kontakt med. Två personer är inplockade till förhör men de är inte misstänkta för något.

- Vi tror att de har uppgifter att lämna i det här ärendet. Det fanns uppgifter på plats som tydde på det, och därför har vi tagit med dem till stationen, säger Towe Hägg på Stockholmspolisens ledningscentral till SVT.

Lastbilen körde först längs gågatan Drottninggatan

Lastbilen rörde sig först på gågatan Drottninggatan, och körde sedan in i köpcentret Åhléns där den började brinna. Enligt vittnen som Expressen har pratat med kördes lastbilen av en maskerad person.

En dryg timme efter händelsen rapporterade Sveriges Radio att en person hade gripits i samband med dådet. Mindre än en timme senare skrev Expressen att en annan person hade gripits, men det är oklart om någondera har med lastbilsattacken att göra. Enligt nyhetsbyrån Reuters har den svenska polisen sagt att ingen har gripits.

Enligt Per Thorell, stationsbefäl på Norrmalmspolisen, misstänker polisen att det handlar om ett terrordåd, uppger SVT.
Statsminister Stefan Löfven bekräftar att man betraktar attacken som ett terrordåd.

Sveriges Radio har en karta där man kan var lastbilen rörde sig. Om du inte kan se tweeten kan du se den i SR:s artikel Lastbil körde rakt in i folkmassa i Stockholm.

Flera bilder från händelsen med bland annat tungt beväpnade poliser och kaotiska scener har publicerats.

Eftersom telefonnätet har överbelastats i centrala Stockholm uppmanas folk att använda sociala medier i stället för telefon för att kommunicera.

Lastbilschauffören: Maskerad man hoppade in i förarhytten och körde iväg

Lastbilen som användes var en av bryggeriet Spendrups distributionsbilar. Företagets kommunikationsdirektör Mårten Lyth har förklarat händelseförloppet för Sveriges Radio.

Bilföraren höll på med att lasta av en leverans när en maskerad man hoppade in i förarhytten och körde i väg.

När chauffören försökte stoppa personen som tog bilen blev han själv påkörd. Enligt kommunkationsdirektören blev chauffören ändå inte allvarligt skadad.

Polisen sade i samband med en pressträff under kvällen att de undersöker lastbilen, men att de har inte hittat den person som körde fordonet när attacken genomfördes.

Sveriges Radio har fått tag på en video där man ser det kaos som rådde vid Sergels torg:

Visa videon på Facebook

"Varning för terrorattack"

Aftonbladet uppger att polisen körde omkring i Stockholm och ropade ”varning för terrorattack” medan situationen pågick. Folk nära Åhléns ombads backa och avspärrningarna runt platsen blev allt större.

Aftonbladet rapporterade också om ett rykte om en bomb, men det finns inga bekräftade uppgifter om det och ingen har kunnat säga om ryktet stämmer.

Efter händelsen rörde sig poliser med kravallutrustning och dragna vapen vid Åhléns. Ungefär en timme efter att fordonet kört in i köpcentret rapporterades om skottlossning vid Fridhemsplan, ungefär 200 meter från Åhléns, men Expressen uppgav senare att skottlossningen var obekräftad. Expressen säger sig däremot ha fått det bekräftat att skottlossning hade skett på Hötorget och på Åhléns.

Polisen har inte bekräftat någon skottlossning.

Tunnelbanan och tågtrafiken i Stockholm har stängts av på grund av händelserna. Ungefär kl.16.25 svensk tid rapporterade Expressen om tungt beväpnade poliser vid centralstationen. Polisen tillbakavisar information om att centralstationen skulle ha utrymts.

Intensifierad bevakning i Helsingfors

I Finland har polisen intensifierat bevakningen i Helsingfors, men enligt Skyddspolisen har det inte funnits orsak att justera den nuvarande hotbedömningen.

"Fruktansvärda nyheter från #Stockholm. Våra tankar är hos våra grannar och vänner i #Sverige." skriver Juha Sipilä på Twitter.