Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Auston Matthews utses sannolikt till årets rookie – ”Plötsligt försvann Patrik Laines tid i powerplay”

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Auston Matthews och Patrik Laine reserverades som etta och tvåa i NHL-draften i somras.
Bildtext Auston Matthews och Patrik Laine reserverades som etta och tvåa i NHL-draften i somras.
Bild: All Over Press

Torontos Auston Matthews ligger väl till i kampen om titeln som årets nykomling i NHL. Matthews har framför allt på sistone gjort bättre ifrån sig än den främsta rivalen Patrik Laine.

Patrik Laines framfart har varit imponerade under den pågående NHL-säsongen. På 72 matcher har han stått för 36 mål och 28 assist – tre poäng färre än Auston Matthews.

I slaget efter tolv tog Uffe Bodin, chefredaktör för Hockeysverige, ishockeyjournalisten Risto Pakarinen och Anders Nordenswan från Yle Sporten pulsen på duellen om Calder Trophy – priset som tilldelas säsongens nykomling i NHL.

Winnipegs tränare försvårade Laines sits

Alla tre var överens om att Matthews kommer att ta hem priset knappt före Laine. Anders Nordenswan anser att Winnipeg Jets tränare Paul Maurices agerande i mars är en av orsakerna till att Toronto-centern har passerat finländaren i poängligan och därmed också i status.

– Plötsligt så försvann Patrik Laines tid i powerplay. Han flyttades bort från kedjan med Mark Scheiffele och Nikolaj Ehlers, till en kedja där det plötsligt var han som måste skapa någonting. Laine är skicklig på att bjuda andra på chanser men han är en utpräglad sniper, säger Nordenswan och lägger fram en teori:

– Om det skulle ha varit som så att Patrik Laine skulle ha varit en kanadensare och varit involverad i en duell med Matthews så undrar jag om Paul Maurice skulle ha tagit bort den där speltiden av honom.

"Vilka spelare"

Uffe Bodin betonar diplomatiskt att han ser både Matthews och Laine som stora vinnare och att han är glad att han inte behöver fatta det definitiva beslutet.

– Ska jag välja en så blir det Matthews för att han haft så stor inverkan på Toronto, som är nästan klart för slutspelet. Han har hjälpt dem till slutspelet, vilket Laine kanske inte lyckades med på samma sätt i Winnipeg. Men vilka spelare, det har varit fantastiskt att följa båda två den här säsongen, säger Bodin.

Matthews jämnbra hela säsongen

Risto Pakarinen lyfter dessutom fram det faktum att Matthews spelar center och i och med det måste leda spelet i sin kedja.

– Allt kretsar runt honom. Han är i praktiken Torontos förstacenter. Han har inte haft några större svackor. Han spelar inte heller med några etablerade stjärnor, fast de är jätteduktiga spelare.

Pakarinen är mån om att betona att han ingalunda förringar Laines förtjänster. Han poängterar också att Laine är ett år yngre än amerikanen.

–Vem vet hur bra han är nästa år. Hans skott är helt otroligt. Jag har inga ord för det skottet. De är duktiga spelare båda två och det är många superstjärnor som inte heller fått priset. Som Sidney Crosby, säger han.

– Eller Connor McDavid, flikar Uffe Bodin in.

Slaget efter tolv - dagens debatt: 07.04.17 NHL nobbade OS 2018

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln