Nya museidirektören Marina Catani: ”Borgå behöver ett konstmuseum”
Marina Catani har hunnit jobba som museidirektör för Borgå museum i ett halvt år. Experten på Albert Edelfelt har ändå märkt att det ingår mycket byråkrati i jobbet.
- Det är spännande. Det känns som att vara i en torktumlare, det är hård fart på hela tiden, beskriver Marina Catani sitt nya jobb som direktör för Borgå museum.
Hon säger att det finns arbete att göra dygnet runt. Nu senast har museet gått med i Facebook så hon har suttit och svarat på kommentarer hemifrån. Dessutom har kalendern fyllts av vernissage och presskonferenser.
Expert på förfalskningar
Catani är konsthistoriker men mycket av det som hör till hennes vardag som museichef är byråkrati, som att hålla utvecklingssamtal eller att skriva protokoll.
- Men igår satt jag 45 minuter på att forska en Edelfelttavla som ska säljas i London. Jag undersöker om den är äkta. Det är en tavla som inte tidigare visats någonstans och jag har inte heller hittat skisser eller studier på den.
Catani är Edelfeltexpert och säger att tavlan ändå verkar vara äkta och att hon inte hittade någonting som fick varningsklockorna att ringa. Hon har skrivit sin pro gradu om Edelfeltförfalskningar.
- Alla hans verk är inte dokumenterade. Edelfelt jobbade i Paris en stor del av sitt liv. Många porträtt gick rakt till beställaren och vi vet bara genom brev han skrivit att det ska finnas tavlor på någon viss modell. Jag tror att det här är ett sådant fall.
Stort behov för konstmuseum
Marina Catani hör till dem som hoppas på att Borgå ska få ett konstmuseum.
- Behovet är stort. Alla Borgå museums lager är fulla och vi har till och med en del sådana lager som inte är lämpade för konst, så det här måste vi lösa.
Hon förklarar att Borgå museum exempelvis har flera biedermeiersoffor i sin samling och att om någon kontaktar dem med soffor med fin proveniens, från ett fint Borgåhem, har de svårigheter att hitta plats för dem.
- Dels behöver vi utrymmet. Våra 1700-talshus är inte lämpade för de krav som museivärlden ställer idag. Det ska gå att kontrollera luftfuktigheten i rummen och om vi inte kan göra det får vi inte låna in saker från andra museer. Dels finns det en stor publik som gärna ser konst.
Publikunderlag finns
Catani säger att Borgå årligen tar emot en miljon turister och att det gäller att erbjuda dem någonting attraktivt. Orsakerna till varför konstmuseet behövs är många.
- Guggenheim blev inte av. Det fanns många aktörer som var färdiga att stöda ett konstmuseum i Helsingfors, och det finns andra som saknar ett utrymme för sina samlingar.
Idealsituationen enligt Catani är ett internationellt, europeiskt museum som visar både den konst som redan finns i Borgå men också annan konst som lockar turisterna.
- Att Borgå ligger nära Helsingfors är inget problem. Alla undersökningar visar att Borgå är ett ställe man gärna gör en dagsutfärd till.
Gamla rådhuset och Holmska gården som Borgå museum äger i centrum av Gamla stan har så gott som endast fasta utställningar, vilket gör det svårt att visa någonting av skatterna som nu gömts bort i lager.
