Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den gripne i Stockholm har anhållits - uppgifter om sprängämnen i lastbilen

Från 2017
Uppdaterad 08.04.2017 11:45.
Den lastbil som användes i den förmodade terrorattacken förs bort.
Bildtext Den här lastbilen användes i den förmodade terrorattacken.
Bild: EPA/MAJA SUSLIN

Den man som greps i Märsta, norr om Stockholm i går misstänkt för inblandning i attentatet på fredag eftermiddag anhölls i natt. Enligt flera svenska medier är han hemma från Uzbekistan.

Fyra personer dödades och 15 skadades när en lastbil i hög hastighet mejade ner flera personer på Drottninggatan i centrala Stockholm. Under morgonen blev det klart att sex av de skadade som vårdats på sjukhus har fått åka hem. Nio personer vårdas fortfarande på sjukhus, åtta vuxna och ett barn.

SVT rapporterar med hänvisning till flera anonyma poliskällor att en väska med sprängmedel har hittats i lastbilen som användes i attentatet.

Enligt SVT Nyheter ska det röra sig om en hemmagjord bomb som placerats i en väska. Enligt poliskällorna detonerade aldrig bomben, men gärningsmannen ska ha bränt sig på den.

Officiellt har polisen varken bekräftat eller dementerat de här uppgifterna.

Anhållen "misstänkt för terrorbrott genom mord"

Åklagarmyndigheten uppger att mannen är anhållen på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord. Det här är den högre misstankegraden.

När en person har anhållits måste åklagaren senast klockan 12 den tredje dagen efter beslutet om anhållande göra häktningsframställan till domstol.

Polisen presstalesman Lars Byström säger till Sveriges radio att den anhållne mannen misstänks ha kört lastbilen.
Artikeln fortsätter efter bildgalleriet

– Ja, som jag förstår det är personen anhållen för gärningsmannaskap, så det är troligtvis chauffören.

Han säger ändå att jakten inte är avslutad, och att polisen inte utesluter fler gripanden.

Enligt Byström finns ingen information om att det skulle finnas risk för fler attacker i Stockholm de närmaste dagarna.

39-årig uzbek med IS-sympatier?

Sveriges radio har genom källor inom den tyska myndighetsvärlden fått bekräftat att den anhållne mannen kommer från Uzbekistan.

Aftonbladet uppger att mannen är 39 år gammal, och att han erkände dådet i samband med gripandet i Märsta.

Han ska ha varit lindrigt skadad och haft både rånarluva med sig och glassplitter kvar på kläderna, då han kom in i en butik där han betedde sig "märkligt" och polisen larmades.

Aftonbladet rapporterar också att mannen arbetade i byggbranschen och att han har visat sympatier för terrororgruppen IS och gillat bilder på terrordåd på sin Facebook-sida.

Inga av de här uppgifterna har bekräftats av svenska myndigheter.

Flera tillslag runt om i Stockholm

Flera svenska medier rapporterar att ytterligare en man greps i Hjulsta sent igår kväll. Han påstås ha kopplingar till den anhållne mannen.

Polisen har inte velat kommentera ett eventuellt samband mellan det gripandet och det misstänkta terrordådet.

Dessutom rapporterar svenska medier om andra polistillslag. Aftonbladet rapporerar bland annat att polisens insatsstyrka varit på plats på en adress i Farsta i södra Stockholm tidigt i morse.

Polisen meddelade i natt att polisen inte kommer att informera pressen om händelserna i Stockholm förrän tidigast på lördag morgon.

Statsminister Stefan Löfven var rörd då han promenerade till attentatsplatsen för att lägga ner blommor där på fredag kväll.
Bildtext Statsminister Stefan Löfven var rörd då han promenerade till attentatsplatsen för att lägga ner blommor där på fredag kväll.
Bild: AFP / Lehtikuva

Statsminister Stefan Löfven sade under en presskonferens i går att polisen utreder händelserna som ett misstänkt terrordåd. Löfven sade att målet med terrorismen är att underminera demokratin, något som enligt honom inte kommer att lyckas.

- Vårt budskap kommer alltid att vara klart: Ni kommer aldrig någonsin att vinna.

Källor: SR, SVT FNB-TT, Aftonbladet

Artikeln uppdaterades klockan 05.51 med att den man som nu anhållits greps i Märsta och att han är från Uzbekistan. Artikeln uppdaterades kl 07.04 med att sex personer fått lämna sjukhuset. Artikeln uppdaterades kl. 08.10 med ytterligare uppgifter om den anhållne mannen. Artikeln uppdaterades kl 08.55 med uppgiften om att den anhållne misstänks ha kört lastbilen. Artikeln uppdaterades 09.48 med att sprängämne hittats i lastbilen. Klockan 10.04 uppdaterades rubriken med uppgiften om sprängämnen. Klockan 11.10 uppdaterades texten med SVT:s uppgifter om den hemmagjorda bomben och att gärningsmannen ska ha bränt sig på den

Diskussion om artikeln