Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige reagerar på terrorn - "Vi kommer inte att låta dem ta vårt Stockholm i från oss"

Från 2017
Utryckningsfordon på Drottninggatan i Stockholm efter attacken den 7 april
Bildtext Utryckningsfordon på Drottninggatan i Stockholm efter attacken den 7 april.
Bild: EPA/Fredrik Sandberg

Svenska mediepersonligheter, debattörer och kommentatorer skriver om det Sverige som vaknar upp efter fredagens misstänkta terrorattentat.

Enligt Aftonbladets Lena Mellin har Sverige länge vetat att en ny terrorattack kommer att följa på Taimour Abdoulwahabs misslyckade självmordbombning för sju år sedan. Ändå var samhället oförberett.

Hon konstaterar ändå att det mest centrala, så som polis och sjukvård, fungerade som den skulle trots att en stor del av infrastrukturen bröt ihop, informationen var bristfällig och den politiska ledningen satt inlåst.

Mellin riktar också en önskan till statsminister Stefan Löfven. ”Det vore olyckligt om han aviserade nya inskränkningar i den personliga friheten”, skriver hon. För mot galningar kan ett samhälle aldrig värja sig fullt ut, hur gärna vi än skulle vilja.

Det blir tyvärr alltfler som delar erfarenheten av att en förblindad idiot vill mörda så många som möjligt för att åstadkomma, ja vadå? Ett slutnare samhälle där alltfler går rädda är det sanna svaret.

― Aftonbladets Lena Mellin

Dagens Nyheters Michael Winiarski är inne på Mellins linje. Det var bara en tidsfråga innan det måste hända, skriver han.

Winiarski konstaterar att dådet har stora likheter med dem i Berlin och Nice, och att det är just ett sådant dåd som Islamiska staten har upmmuntrat till. En sak skiljer ändå, och det är att Sverige inte är någon självklar måltavla för islamister. Sveriges militära insats i Irak och Syrien är till exempel väldigt liten.

Om de andra våldsdåden hade ett politiskt syfte…var det troliga målet i Stockholms city inget annat än att tillfoga så mycket död och förstörelse som möjligt.

― DN:s Micheal Winiarski

Hans kollega på DN Viktor Barth-Kron målar upp en bild av ett Stockholm där livet ändå fortsatte nästan som vanligt. Människor som gjorde som man gör en solig fredagskväll i april.

”En gång är ingen gång, heter det, och det är naturligtvis en befängd lögn”, skriver Barth-Kron och konstaterar att mönstret i Europa är övertydligt.

Om vårt vapen är att ”fortsätta leva som vanligt”, hur stor är arsenalen?

― DN:s Viktor Barth-Kron

I dag vaknar vi upp till ett helt nytt Sverige, skriver SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

I omvärlden har terrordåd lett till kraftigt skärpt övervakning och i flera europeiska huvudstäder är i dag tungt beväpnad polis och militär ett naturligt inslag i gatubilden, konstaterar Knutson.

Terrordådet kommer också att påvekra Sveriges politiska klimat, analyserar han.

Känslan av otrygghet, och frågor om lag och ordning, kommer att få större betydelse i den politiska debatten.

Den misstänkta terrorattacken kommer att sätta avtryck långt in i nästa års valrörelse.

― SVT:s Mats Knutson

I Expressen minns författaren Jonas Gardell Palmemordet för 30 år sedan, och hur alla då drabbades av en skakande känsla av overklighet.

”Sådant händer inte här, inte i det lilla Sverige, sådant händer i den stora världen utanför men inte här.”

Nu är det inte likadant, skriver Gardell, "för nu 30 år efter skotten på Sveavägen, vet vi att sådant också händer här".

Enligt Gardell är attacken mot Stockholm en attack mot öppenhet och frihet, men en attack som Stockholm kommer att klara.

”Medan jag tittar på nyheterna märker jag också att samtliga, faktiskt alla ögonvittnen som reportrarna på plats intervjuar är invandrare.
De pratar på svenska med alla de olika accenter och brytningar som mitt språk numera talas på, och de är alla oroliga och engagerade och de talar om att ett terrordåd har hänt, som de säger i "vårt land".
Och i det ögonblicket vet jag att vi kommer att klara det här.”

Vi kommer inte att låta dem ta vårt Stockholm i från oss.

― Författaren Jonas Gardell

"Vi som höll på att bli avtrubbade", skriver Expressens kulturchef Karin Olsson och hänvisar till soldiariteten som flödade på till exempel sociala medier efter terrordåden i Paris.

”Dåden i London och Berlin, båda helt nyligen och utförda med liknande metoder som i Stockholm, passerade utan lika många stora ord. Vardagslivet återvände snabbt. Keep calm and carry on.”

Men när människor massakreras i Stockholm en kylslagen eftermiddag i april är det omöjligt att bara borsta av sig, skriver hon.

Olsson citerar till sist en dikt av Expressens kulturskribent Malte Persson, en dikt skriven efter terrordåden i Paris.

”Att fortsätta, det är det enda rätta.”

Diskussion om artikeln