Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skärpt gränskontroll i Sverige efter dådet - polisen kan fråga efter pass

Från 2017
Uppdaterad 08.04.2017 10:34.
Bilar anländer från Danmark till gränskontrollen i Lernacken, Sverige
Bild: EPA

Sverige har förstärkt gränskontrollerna efter det misstänkta terrordådet i Stockholm. Beskedet välkomnas av chefen för landets nationella gränspolis.

- Ett absolut nödvändigt beslut, säger han.

Efter det misstänkta terrorattentatet på Drottninggatan förstärker Sverige gränskontrollen, meddelade Stefan Hector, chef för Nationella operativa avdelningen, vid en presskonferens på fredagskvällen.

Beslutet innebär att polisen nu kan utföra gränskontroller även vid de inre gränserna, som flygplatser, gränser till grannländer, och längs kusten. Beslutet innebär ett undantag från Schengenreglerna om fri rörlighet.

Öresundsbron förstärkt

- Det här är ett absolut nödvändigt beslut och ett logiskt beslut med tanke på vad som har hänt. Det här innebär en mycket vidare gränskontroll och att vi kan göra kontroller vid samtliga gränsövergångar, inte bara region syd och region väst, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolisen.

- Det här innebär inte att det kommer ske, men att det får ske.

Redan nu har gränsbevakningen vid Öresundsbron förstärkts genom en omfördelning av personal. Det är fortfarande oklart vilka andra gränser som kan få ökad bemanning.

- Förmodligen inte region syd, men andra. Det går inte att uttala om exakt var och när, och vi kanske inte heller vill berätta det. Beslutet är fattat för att göra det möjligt att göra kontrollerna, säger Patrik Engström.

TT: Innebär det här att Öresundspendlare eller flygresenärer kommer behöva mer tid på sig för att resa?

- Man bör tänka på att vara ute i god tid. Och man bör ha med sig nationellt id-kort eller pass när man rör sig över gränserna.

Beslutet från polisledningen gäller tills vidare, och behöver godkännas av regeringen.

Text: (FNB-TT-Martin Stockton Johansson)

Diskussion om artikeln