Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inrikesminister Risikko: Om jag ändå kunde säga att något sådant inte kan ske i Finland

Från 2017
Uppdaterad 08.04.2017 12:42.
Paula Risikko
Bildtext Inrikesminister Paula Risikko
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Enligt inrikesministern är terrorattacker möjliga också i Finland. Regeringen vill driva igenom en ny lag om civil underrättelseverksamhet för att ge polisen bättre verktyg för att stoppa terrordåd.

Paula Risikko (Saml) berättar att de finländska myndigheterna har hållit kontakt med Sverige under natten.

- Ingenting tyder enligt de nuvarande uppgifterna på att attacken skulle ha en koppling till Finland, säger Risikko till Yle.

Skypo är redo att skicka en kontaktperson till Stockholm direkt om Sverige ber om det.

- Vi skulle få direktinformation och det skulle också underlätta de svenska myndigheternas arbete, eftersom kontaktpersonen skulle rapportera till Finland för deras del.

Till S:t Petersburg skickades ingen kontaktperson efter attacken där i måndags, eftersom Ryssland inte bad om hjälp.

Skärpt övervakning vid gränserna

Gränsbevakningen skärpte övervakningen på Helsingfors-Vanda flygplats och i hamnarna i Helsingfors, Åbo och Mariehamn redan i går kväll. Också Sverige har skärpt gränsbevakningen och de finländare som ska resa till Sverige nu kan bli tvungna att visa pass eller annan legitimation.

Enligt Risikko är Finland ingen frihamn när det gäller terror.

Om jag ändå kunde säga att sådant här inte kan ske i Finland, men sådant här kan ske i Finland.

― Inrikesminister Paula Risikko

Terrorns mål är att påverka välfärdssamhällets konstruktioner och förmåga att fatta beslut. Man försöker förlama samhället, säger Risikko.

- Man får inte ge makt åt våldet.

Efter sommarens terrordåd i Nice gick de finländska myndigheterna igenom säkerhetspraxis och polisens förmåga att förbereda sig på olika attacker.

- Till exempel Senatstorget i Helsingfors, där det samlas mycket människor, fick nya regler. Också då julfreden utlystes i Åbo var säkerhetsarrangemangen annorlunda. Den här attacken i Stockholm kan också leda till förändringar, säger Risikko.

Risikko hoppas på ny civil underrättelselag

Finlands regering samlas till halvtidsgranskning och förhandlingar om budgetramarna i slutet av april. Säkerheten var sedan tidigare ett huvudtema för förhandlingarna.

- Det fick en helt ny innebörd nu.

Risikko hoppas att en ny lag om civil underrättelseverksamhet ska gå framåt redan under den här riksdagsperioden. Den nya lagen skulle ge polisen bättre möjligheter till spaning i olika informationsnätverk. En sådan omfattande övervakning stöter också på hårt motstånd.

Inget system är vattentätt, säger Risikko, och en ny lag skulle inte innebära att alla attacker kan stoppas.

- Men just nu saknar polisen stöd i lagstiftningen för terrorspaning och förebyggande av terrordåd.

För att den nya lagen om civil underrättelseverksamhet ska kunna godkännas måste Finlands grundlag ändras. Det i sin tur innebär att fem sjättedelar av riksdagen måste ställa sig bakom lagändringen om regeringen vill driva igenom den.

Diskussion om artikeln