Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Barnens energidag väcker intresse för energiteknik genom lek

Från 2017
Ann-Sofie Leppänen "trollar" med kemiska experiment.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Unga barn älskar att få experimentera och genom lek väcker vi deras intresse, säger Ann-Sofie Leppänen, som drog en trollerishow med kemiska experiment under Barnens energidag i Vasa på lördagen.

I foajén i Academill i Vasa möttes man på lördagen av lågstadiebarn som sköt iväg marshmallows, undersökte elektriska kretsar och gjorde kemiska experiment. Åbo Akademi ordnade nämligen Barnens energidag för första gången i Vasa. Syftet är att väcka barns nyfikenhet för naturvetenskaper och teknik.

- Tanken är att vi ska väcka deras intresse för energi genom att visa hur mångsidigt det är. Det ingår många olika områden i energi, som fysik, kemi, teknik och biologi, och många kanske inte vet att de är intresserade av energi, berättar Luzilla Backa som är studierådgivare i energiteknik vid Åbo Akademi.

- Vi är lite i sista ändan, så vi kommer inte se den här målgruppen i våra ansökningssiffror nästa år, men kanske om 20 år kommer de vilja bli diplomingenjörer i energiteknik, säger Backa med ett skratt.

"Häftigt med experiment"

Deltagaren Emma Krooks tycker det är häftigt att experimentera och kan kanske tänka sig göra mer sådant i framtiden.

- Det var roligt när de gjorde de där experimenten för det är så häftigt.

Victor Schauman tycker det var intressant att se hur de olika kemiska ämnena reagerar med varandra.

- Jag fick blanda vatten, socker och jäst i en flaska. Sedan satte jag en ballong där korken ska vara och sedan började ballongen fyllas med luft, berättar han om experimentet.

Viktor Schauman experimenterar på Barnens energidag.
Bildtext Viktor Schauman tillsammans med sitt experiment.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Genom lek väcks intresset

Ann-Sofie Leppänen är koordinator på LUMA-center vid Åbo Akademi, som jobbar med att öka intresset för naturvetenskaper och teknik bland barn och ungdomar.

- Genom att använda lek så väcker vi barnens intresse och nyfikenhet. När de blir intresserade börjar de själv ställa frågor och försöka ta reda på och förstå bättre hur saker funkar, berättar Leppänen.

Leppänen säger att man också kan inspirera äldre genom lek.

- En av mina systrar frågade varför vi aldrig ordnar såna kul-dagar för vuxna. Det som vuxna får se av naturvetenskap är ofta en mer saklig bild, men det är ganska roliga grejer. Och när man börjar se fenomenen bakom allting så kan det som verkade tråkigt i början bli ganska häftigt. Som när vi inser möjligheterna i till exempel energi och hur vi kan använda solen eller vinden.

Emma Krooks och Della Hintermeyer på Barnens energidag i Vasa.
Bildtext Emma Krooks och Della Hintermeyer var ivriga att få experimentera.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Vill få fler flickor intresserade

En av arrangörernas hjärtefrågor är också att få fler flickor att intressera sig för energiteknik. Hösten 2016 blev enbart män antagna till diplomingenjörslinjen i energiteknik vid Åbo Akademi.

- Andra år har vi haft 1-2 flickor. Vi är som sagt i sista ändan när vi rekryterar från yrkeshögskolor och där finns främst pojkar, så där borde man också bli lite bättre, säger studierådgivare i energiteknik Luzilla Backa.

Överlag säger Backa att intresset för energiteknik är helt bra, men att det kan bli bättre.

- Det blir större och större, och energiklustret blir mer etablerat på många nivåer, men det är klart det kan bli bättre. Till exempel märker vi att det är färre och färre som skriver lång matematik, och det är viktigt att få det där intresset redan i gymnasiet eftersom många yrken kräver att man har den långa matematiken, fysiken och kemin.