Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kontinen är inget tennisfan – har svårt att uppskatta förstaplatsen på världsrankingen

Från 2017
Uppdaterad 08.04.2017 20:26.
Henri Kontinen med en racket i handen.
Bildtext Henri Kontinen bryr sig egentligen inte så mycket om tennis utanför jobbet.
Bild: All Over Press

Henri Kontinen är världens bästa manliga dubbelspelare – men har svårt att uppskatta det. Han tycker egentligen inte så mycket om tennis. Då jag får chansen att lägga tennisen åt sidan tar jag den, säger Kontinen till Yle Sporten.

Tennisåret började fenomenalt för Henri Kontinen, som för tillfället befinner sig i Hangö för spel i Davis Cup. Kontinen blev grand slam-vinnare i herrdubbel i australiska öppna och är färsk världsetta.

Vad är det som driver en vidare då man befinner sig högst upp på rankinglistan? Den frågan ställde Yle Sporten Kontinen i Hangö.

– Jag var aldrig motiverad att jaga förstaplatsen på rankinglistan. Förstås är det fint och är belöning för en lång karriär och hårt arbete. Men inte är det därför jag tränar. Själva spelet har alltid drivit mig framåt och är orsaken till att jag fortsätter spela. Särskilt tävlingsmomentet och kampen det viktiga för mig, säger Kontinen.

Hur kändes det att se ditt namn högst upp på världsrankinglistan för första gången?

– I dagsläget kan jag inte uppskatta det lika mycket som jag kanske gör senare. Då jag sitter i en gungstol och berättar om det för barnbarnen – då är det kanske finare. Nu är det bara ett nummer på rankinglistan. Jag måste fortfarande åka till tävlingar och börja på samma startstreck som konkurrenterna.

Är inget tennisfan

Det visar sig rentav att Kontinen inte bryr sig så mycket om tennis utanför jobbet.

– Jag är inget tennisfan. Tidigare var jag det, men nu har livet förändrats och jag har blivit äldre. Det finns andra saker som jag bryr mig om.

– Då jag får chansen att lägga tennisen åt sidan tar jag den. Då använder jag fritiden till annat än att se på tennis.

Förstås hoppas man på att varje vecka skulle vara toppen, men det fungerar inte så i tennisvärlden.

Motgångar oundvikliga

Segrar i tennisvärlden kommer inte gratis. Efter det fantastiska fjolåret och den stabila inledningen av 2017 har det gått en aning motigare.

För några veckor sedan åkte Kontinen och John Peers till exempel ut i andra omgången av Masters-turneringen i Miami.

Det var väntat med lite motgångar.

– Det var tvunget att ske. Vi vann tre stora mästerskap på raken och det är väldigt, väldigt ovanligt för vem som helst. Vi visste att det inte skulle fortsätta så. Tyvärr kan ingen prestera på topp under hela året, det kommer svagare och bättre veckor. Förstås hoppas man på att varje vecka skulle vara toppen, men det fungerar inte så i tennisvärlden.

Henri Kontinen slår en tennisboll.
Bildtext Kontinen har spelat i Davis Cup sedan år 2008.
Bild: All Over Press

På lördag tävlar Kontinen tillsammans med Harri Heliövaara i Davis Cup. För Kontinen är det självklart att svara då landslaget kallar.

– Det har alltid funnits fantastiska typer i laget och att få vara med är väldigt kul. Det är också bra variation på det mentala planet, en flykt från hotellivet. Man får umgås i grupp och känna på laggemenskapen.

Kontinen och Heliövaara möter Antso Rakotondramanga och Lofo Ramiaramanana från Madagaskar i Hangö.

Diskussion om artikeln