Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Anders Mård: Centralasien kom plötsligt närmare

Från 2017
NY korrekolumn-bild på Anders Mård
Bild: Yle

Det verkar finnas en koppling mellan dåden i S:t Petersburg och Stockholm. Båda förövarna var uzbeker, skriver vår medarbetare i Ryssland Anders Mård i en kommentar.

Den 22-årige självmordsbombaren i S:t Petersburg var född i Kirgizistan, men etniskt var han uzbek. Den 39-åring som svenska polisen nu har anhållit rapporteras vara från Uzbekistan.

Eventuellt är det bara en slump att de båda är uzbeker. Men det kan också finnas behov att ta uppgifterna på allvar och syna situationen i de centralasiatiska länderna. Problem som verkar ha stegrats och nu nått även våra breddgrader.

I Kirgizistan finns en uzbekisk minoritet på 15 procent. Relationen mellan kirgizer och uzbeker har varit mycket ansträngd de senaste åren. Uzbekerna har anklagats för separatism och staten litar inte på sin minoritet.

Myndigheterna har med olika medel gjort vardagen allt svårare för landets uzbeker. Att staten dessutom är korrupt bara förvärrar läget.

Heliga jihadister

I Centralasien har fattigdomen och arbetslösheten bara ökat. Flera miljoner åkte förr till Ryssland för att arbeta. Det gör man fortfarande, men den ryska ekonomiska krisen har tvingat många att stanna hemma.

Den här negativa spiralen har gjort särskilt uzbekerna i Kirgizistan till en bördig mark för rekryterare från den Islamiska staten.

År 2015 registrerade Kirgizistan två tusen ”extremister”. Enligt landets säkerhetstjänst strider åtminstone 500 personer bland militanta islamister i Syrien.

Nätverk i Petersburg

I torsdags anhöll polisen i S:t Petersburg sex personer som man misstänker hade hjälpt självmordsbombaren. Enligt polisen hade man hittat en hemmagjord bomb i lägenheten. En sprängladdning som påminner om den bomb som hade placerats nere i en metrostation, men som aldrig exploderade.

Alla sex personer kommer från Centralasien. Tre rapporteras vara uzbeker.

Den 22-årige självmordsbombaren hade bott i flera år i S:t Petersburg. Han hade även ryskt medborgarskap.
Han hade flyttat till Petersburg för att bli sin pappas hjälpreda som jobbade på en bilverkstad. Dessutom började han studera. Senare arbetade han på olika restauranger.

Enligt grannarna i den kirgiziska hemstaden var familjen mycket pålitlig och ärlig. Den var inte känd för nån religiös fanatism.

Ryska medier skriver att 22-åringen eventuellt kom i kontakt med rekryterare från IS när han besökte familjen i sin hemstad.

Diskussion om artikeln