Hoppa till huvudinnehåll

Sport

TS: TPS nya chefstränare klar – Fredrik Norrena fortsätter

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Kalle Kaskinen, Jokerit, 2016.
Bildtext Kalle Kaskinen, som tidigare bland annat jobbat med Jokerit, tar över vid TPS roder.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Den sämst bevarande hockeynyheten i Åbo är nu bekräftad, skriver Turun Sanomat. Kalle Kaskinen tar över som TPS chefstränare, och får sällskap i båset av några meriterade ex-spelare.

Kalle Kaskinen som huvudansvarig med Kimmo Rintanen och Sami Salo som assisterande tränare och Fredrik Norrena som målvaktstränare. Där TPS tränarkvartett nästa säsong, enligt Turun Sanomat.

TPS har stigit upp ur mörkrets dalar i ishockeyligan under de två senaste säsongerna under ledning av tränaren Ari-Pekka Selin. Förra året slutade Åbolaget sjua, i år kom man tvåa i grundserien.

Ari-Pekka Selin, TPS tränare, våren 2016.
Bildtext Ari-Pekka Selin lämnar TPS.
Bild: Jari Pekkarinen / All Over Press

– Det är fruktansvärt annorlunda. Våren 2015 stod vi inför ett enormt arbetsfält som vi började putsa och bygga upp, jämförde Selin läget nu med två år tillbaka i Yle Sportens intervju inför slutspelet.

TPS åkte något överraskande ut i kvartsfinal mot HIFK, som enligt Urheilulehti är Selins följande arbetsgivare.

Rintanen och Salo nya

Många höjde på ögonbrynen i Åbo när TPS redan i november meddelade att Selins kontrakt inte förlängs. Selin var även själv oerhört besviken med beskedet.

Också Selins assisterande tränare Jarno Pikkarainen och Jani Kiviharju lämnar representationslaget – de enda som finns kvar i det nya teamet är målvaktscoachen Fredrik Norrena och videotränaren Mikael Tolkki.

Fredrik Norrena, TPS träningar, hösten 2016.
Bildtext Fredrik Norrena fortsätter i Åbo.
Bild: Yle/Janne Isaksson

En ny era inleds nu med Kalle Kaskinen, 42, som denna säsong lotsat TPS A-juniorer tillsammans med Kimmo Rintanen som tillsammans med en annan tidigare landslagsspelare Sami Salo tar över som assisterande tränare.

Kaskinen har tidigare bland annat fungerat som huvudtränare i Finlands U16- och U17-landslag samt FC Barcelona i Spanien, och som assisterande tränare i TPS (2006-2009), Jokerit (2014-2016) och Finlands World Cup-lag i höstas.

Diskussion om artikeln