Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Några politiker tog händelserna i Stockholm till verktyg i valkampanjen

Från 2017
Uppdaterad 09.04.2017 10:16.
Valreklam ute på gata i Helsingfors.
Bild: Marianne Sundholm / Yle

Den känsla av otrygghet som attacken i Stockholm leder till kan påverka söndagens kommunalval i Finland, säger professorn i statslära vid Åbo Akademi, Kimmo Grönlund. I sista hand kan det gagna Sannfinländarna.

Grönlund påpekar ändå att linjedragningar gällande invandring inte är ett tema i kommunalvalet.

- Jag hoppas att folk koncentrerar sig på frågor som kommunerna beslutar om, säger Grönlund.

Grönlund säger att man inte kan tänka sig att Finland blir tryggt genom att stänga gränserna.

- Det finns ingen grund för ett sådant tänkande. Till exempel de skolskjutningar som har skett i Finland har utförts av finländare, säger Grönlund.

Politiker i Vanda: Sverige fick vad de beställde

Det finns kandidater i kommunalvalet som har tagit händelserna i Stockholm som ett verktyg i kampanjen.

Samlingspartiets kandidat i Vanda Aki Härkönen skrev på Twitter bland annat att Sverige fick vad de beställde, genom att välkomna hundratusentals muslimer.

Samlingspartiets partisekreterare Janne Pesonen tillrättavisade på Twitter Härkönen genom att skriva att kommentaren inte var lämplig i kampanjen.

Sannfinländarnas Simon Elo kommenterade också händelserna i Stockholm på Twitter. Elo skrev att det var fråga om ett nedrigt dåd och ett slag mot alla nordiska länder och att Finlands regering har skäl att hindra kämpar från främmande länder att komma in i landet.

Partikamraten Teuvo Hakkarainen krävde på Facebook på fredag kväll en helomvändning i den finländska invandrarpolitiken.

Samlingspartiet förbjöd "dumma" kommentarer

Samlingspartiet i Helsingfors har gett direktiv till kandidaterna i kommunalvalet att begränsa sina kommentarer gällande attacken i Stockholm.

I ett textmeddelande som FNB har kommit över skriver verksamhetsledaren Sini Jokinen att det som har skett i Stockholm är upprörande och att det är viktigt att hålla huvudet kallt och uppträda sansat. Textmeddelandet sändes till kandidaterna i fredags.

- Vi behöver inte ett enda dumt uttalande. Alla sympatiyttringar är ok, men något annat ska inte uttryckas, skriver Jokinen i meddelandet.

I textmeddelandet sägs också att borgmästarkandidaten Jan Vapaavuori kommenterar händelsen i Stockholm vid behov.

Litar på kandidaternas omdöme

Samlingspartiets partisekreterare Janne Pesonen känner inte till om några andra distrikt har gett några liknande direktiv och själva partiet har inte gett några direktiv.

- En allmän önskan har varit att man inte gör politik på tragedier i stil med den i Stockholm, säger Pesonen.

Inte heller andra riksdagspartier har gett några direktiv för hur kandidaterna borde reagera över händelsen i Stockholm. Ingen partisekreterare bland de riksdagspartier som FNB fick tag på visste om att någon lokalavdelning har gett direktiv till sina kandidater.

Partisekreterarna säger att de litar på sina kandidaters omdömesförmåga och de var eniga om att det inte är lämpligt att föra politik utgående från attacken.

FNB kunde inte nå Sannfinländarnas partisekreterare Riikka Slunga-Poutsalo.

STT/FNB

Diskussion om artikeln