Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vill du studera i Storbritannien? Snart kan det kosta skjortan

Från 2017
Oxford är en av Storbritanniens största studiestäder. Balliol College grundades 1263 och är den äldsta högskolan i staden.
Bildtext Oxford är en av Storbritanniens största studiestäder. Balliol College grundades 1263 och är den äldsta högskolan i staden.
Bild: Yle / Staffan Björkell

Brexit kan leda till mycket högre terminsavgifter för EU-studerande i Storbritannien. Landet som har de högsta terminsavgifterna i Europa har för tillfället 125 000 utländska studerande från andra EU-länder. Det är fortfarande oklart hur de kommer att behandlas i framtiden.

- Det som alla talar om mest är att ingen vet vad som kommer att hända. Det är kaotiskt och folk är osäkra.

Det här säger Sophie Schauman från Helsingfors som studerar medicinsk bildteknik vid University of Oxford. Hon har tidigare studerat till en kandidatexamen i London och studerar nu på doktorsnivå. Hon är en av de några hundra finländare som studerar i landet. Efter Sverige är Storbritannien det land dit finländare helst åker för studier utomlands.

Sofie Schauman från Helsingfors är en av de några hundra finländare som studerar i Storbritannien.
Bildtext Sofie Schauman från Helsingfors är en av de några hundra finländare som studerar i Storbritannien.
Bild: Yle / Staffan Björkell

Schauman betalar ungefär 7 000 pund (cirka 8 200 euro) per år för sin utbildning, samma pris som de brittiska studerandena betalar. Icke EU-medborgare betalar det dubbla.

Som EU-land förbinds nämligen Storbritannien i dag av den EU-lag som slår fast att terminsavgifter för övriga EU-medborgare inte får vara högre än för det egna landets medborgare. Enda undantaget är Skottland som har ett eget system. Men efter att Storbritannien lämnat EU berörs de inte av den här lagen.

Inte orolig för egen del

Sophie Schauman utexamineras år 2020, i ett Storbritannien som troligtvis inte längre hör till EU. Hon är ändå inte orolig för sin egen del.

- Dagen efter folkomröstningen i juni i fjol fick jag ett mejl av min skola där de förklarade att jag inte kommer att påverkas. Jag betalar samma terminsavgift som tidigare ända till examen. Och min finansiering är också tryggad, säger Schauman.

Schauman finansierar sina studier med ett stipendium av en brittisk fond. Också den beviljar i nuläget finansiering på samma villkor för såväl det egna landets som för EU-medborgare.

Inte högre avgifter under pågående studier

De flesta studerande som är mitt i studierna har fått samma besked som Schauman, nämligen att deras terminsavgifter inte stiger under pågående studier. Universiteten i England och Wales har också lovat att EU-studerande som inleder sina studier hösten 2017 får behålla sina stipendier ända tills de utexamineras, oavsett hur brexit-förhandlingarna går.

Regeringen i Skottland har beslutat att utbildningen förblir gratis för övriga EU-medborgare åtminstone fram till hösten 2018. I Skottland är utbildningen nämligen gratis för skottar och andra EU-medborgare, men inte för personer från England och Wales.

Sannolikt en del av utträdesförhandlingarna

Vad gäller framtiden, efter nästa läsår, är det ingen som riktigt vet hur det kommer att gå med EU-studerande. Den brittiska regeringen vet inte ännu i det här skedet om och hur det här ska inkluderas i utträdesförhandlingarna. Därför vill varken det brittiska utbildningsministeriet eller enskilda universitet kommentera saken än.

- Det här är en del av utträdesförhandlingarna och om inget annat bestäms i samband med dem så är det ju Storbritannien som bestämmer om det efter själva utträdet, säger Riitta Kukkonen, konsul vid Finlands ambassad i London.

Riitta Kukkonen är konsul vid Finlands ambassad i London. Hon tror att Storbritannien också i fortsättningen kommer locka finländska studerande.
Bildtext Riitta Kukkonen är konsul vid Finlands ambassad i London. Hon tror att Storbritannien också i fortsättningen kommer locka finländska studerande.
Bild: Yle / Staffan Björkell

Kukkonen själv tror ändå att terminsavgifterna kommer stiga på en del högskolor.

- Baserat på den debatt som förts i medierna här i landet under den senaste tiden så tror jag nog att en del universitet kommer att ha högre terminsavgifter för EU-medborgare.

Internationell dimension riskerar försvinna

Det är nödvändigtvis inte bara utländska studerande som drabbas. Nicholas Hall är hemma från Glasgow och håller på att bygga sig en akademisk karriär i Oxford. Han är doktorsstuderande och orolig över att den internationella miljö som råder på många brittiska universitet nu kommer att hotas.

- Visst är jag orolig att en del av den här rikedomen på våra universitet här hemma försvinner. Det ger också oss britter ett mervärde i att här hemma kunna fungera i en väldigt internationell omgivning.

Hall är också orolig över att det kommer att bli svårare för honom som brittisk akademiker att forska vid andra europeiska universitet.

Brittiska studerande Nicholas Hall är oroad över att gå miste om möjligheter till europeiskt utbildnings- och forskningssamarbete.
Bildtext Brittiska studerande Nicholas Hall är oroad över att gå miste om möjligheter till europeiskt utbildnings- och forskningssamarbete.
Bild: Yle / Staffan Björkell

- Till exempel Erasmus-programmet har varit viktigt också för brittiska medborgare och gett oss en möjlighet att studera utomlands. Nu hotar vi att bli lämnade utanför det i framtiden. Mycket hänger på de utträdesförhandlingar som kommer att föras med EU.

Storbritannien också attraktivt efter brexit?

Sophie Schauman som studerar i Oxford är inte säker om hon valt att studera i Storbritannien om terminsavgifterna skulle vara högre.

- Det är en bra fråga, jag vet inte. Jag skulle vara tvungen att räkna och tänka efter.

Konsul Riitta Kukkonen på Finlands ambassad i London tror ändå att Storbritanniens popularitet som studieland kommer att hålla i sig.

- Språket och kulturen är till landets fördel. Vi tror nog att studerande kommer hit i stor utsträckning också i framtiden, säger Kukkonen.

Text och bild: Staffan Björkell

Britter i Finland oroade över brexit.

Britter i Finland oroade över brexit – allt fler vill bli finländska medborgare

"Vad händer med oss då vi inte längre är EU-medborgare?"

Diskussion om artikeln