Se kommunalvalets viktigaste kartor - Här har makten skiftat, här är medelåldern lägst och här finns det flest kvinnor i politiken
Samlingspartiet har förlorat greppet om tolv kommuner och Sannfinländarna är inte längre störst i en enda kommun. SFP behöll makten i 23 kommuner och KD är nu störst i Larsmo. På många håll har fullmäktige möblerats om.
Se vilket parti som var störst i kommunerna 2012 jämfört med 2017:
Så har partiernas stöd förändrats sedan föregående val
Sannfinländarna backade kraftigt i många kommuner, medan De Gröna gick framåt på många håll i landet. Kartan nedan beskriver förändringarna jämfört med kommunalvalet år 2012. Använd knapparna för att välja vilket parti som visas på kartan.
Kartan visar förändringar i väljarstöd från kommunalvalet 2012 för riksdagspartierna. Välj parti med knapparna ovanför kartan.
Röd för minskat stöd och blå för ökat stöd, mörkare nyans om förändringen är över 10 procentenheter. Ljusgrått för nära oförändrat stöd (+- 1 %-enh), mörkgrått om jämförelsen inte kan göras.
Valdeltagandet steg en aning
58,8 procent av finländarna röstade i det här kommunalvalet, det är lite fler än i förra kommunalvalet då 58,3 procent röstade. Överlag röstar österbottningarna flitigare än resten av befolkningen.
Så här såg valdeltagandet ut i kommunerna. Ju mörkare färg, desto högre var valdeltagandet i kommunen. Du kan också klicka på kartan för att få information om valdeltagandet i din kommun.
Kartan har tagits bort 15.2.2022 eftersom den inte längre fungerar och inte gick att återställa.
Allra högst var valdeltagandet i Kinnula i Mellersta Finland, där röstade hela 82,5 procent av de röstberättigade. Allra minst utnyttjade Kajanaborna sin rösträtt, bara 49,3 procent röstade.
Äldst och yngst - fullmäktiges medelålder i kommunerna
Ju mörkare färg kommunen har på kartan, desto högre är kommunfullmäktiges medelålder. Klicka på kartan så får du information om medelåldern i din kommun.
I år ställde fler pensionärer upp i valet är förra gången och det märks också på valresultatet.
På många håll är fullmäktiges medelålder en god bit över 50. Den allra högsta medelåldern har fullmäktige i Taivalkoski, 59 år och Luhanka 58 år. Av de Finlandssvenska kommunerna är ledamöterna i Kaskö äldst, där är medelåldern 57 år.
Landets yngsta fullmäktige har just blivit invald i Halsua i Mellersta Österbotten, där är medelåldern bara 40 år. I Svenskfinland är fullmäktige i Lappträsk yngst med en medelålder på 44 år.
24 fullmäktige har kvinnlig majoritet
I de cerisefärgade kommunerna är majoriteten av fullmäktigeledamöterna kvinnor, i de turkosfärgade män
I 24 av knappt 300 kommuner på fasta Finland består fullmäktige av fler kvinnor än män. I Enare, Outokumpu, och Etseri är andelen kvinnor 59 procent och i Esbo är andelen 56 procent.
Det finns också kommuner där man kan räkna antalet kvinnor på den ena handens fingrar. I Bötom i Södra Österbotten är andelen kvinnor i fullmäktige 13 procent. Det betyder att bara två kvinnor blev invalda. Inte heller i Alajärvi eller Karvia kan man tala om någon kvinnodominans då andelen invalda kvinnor är 14 procent.