Kommentar: Oppositionen gynnas på regeringens bekostnad – oro över svenskan lyfter SFP
Samlingspartiets slutspurt inför kommunalvalet ser ut att bära frukt. Om Yles prognos stämmer ser Samlingspartiet ut att bli största kommunparti för tredje gången i rad.
Partiet backar visserligen märkbart, jämfört med 2012. Partiordföranden Petteri Orpo verkade ändå både nöjd och lättad då han fick ta del av prognosen på Kommunernas hus där partiledarna är samlade.
Centerns ordförande, statsminister Juha Sipilä, verkade inte heller vara alltför besviken över Centerns resultat, trots att partiet, i likhet med Samlingspartiet, ser ut att backa jämfört det senaste kommunalvalet.
Sipilä avfärdar påståendet om att valresultatet är ett misstroende mot regeringen: kommunpolitik är kommunpolitik, var statsministerns budskap.
Sannfinländarna går mot förlust
Prognosen tyder på att det är Sannfinländarna som skulle bli kommunalvalets största förlorare. Partiet ser ut att tappa flera procentenheter jämfört med senaste kommunalval.
Besvikelsen gick att läsa på avgående partiordföranden Timo Soinis ansikte. Efter att ha vunnit 16 val är det nu dags för mig att vara med om en förlust, sade Soini. Enligt Soini märks regeringsansvaret i stödet. Enligt Soini har de åtgärder som varit bra för Finland blivit en black om foten för Sannfinländarna i valet.
De gröna är valets stora utropstecken
Det allmänna intrycket är oppositionspartierna skor sig på regeringspartiernas bekostnad. Det här är i linje med opinionsundersökningarna under vintern och våren.
Valets stora utropstecken är De gröna. Det är redan i det här skedet klart att partiet kommer att gå framåt med flera procentenheter. Valdagens röster avgör hur stor segern kommer att bli.
De gröna hade ställt som mål att bli största parti i Helsingfors, Åbo och Tammerfors. Prognosen tyder på att så inte kommer att bli fallet. Däremot ser partiet, aningen överraskande, ut att bli största parti i Jyväskylä, där riksdagsledamoten och viceordföranden Touko Aalto gått i bräschen för valkampanjen.
De gröna har också goda chanser att uppnå sitt mål om att få sammanlagt 500 fullmäktigeplatser runtom i landet, ett mål som på förhand ansågs vara mycket ambitiöst.
Medvind för VF, SFP och KD
Prognosen tyder också på att Vänsterförbundet kommer att gå framåt i valet. Partiet har med ordföranden Li Andersson i spetsen markerat ett tydligt avstånd till regeringspartierna, inte minst i fråga om social- och hälsovårdsreformen. Andersson har också gjort sig känd som en lyskraftig debattör – en färdighet som kan ha bidragit till Vänsterförbundets slutspurt under de sista avgörande veckorna inför val.
SFP ser också ut att göra ett mycket bra resultat i kommunalvalet. Partiet har efterhand skärpt sin profil i oppositionen och partiet verkar ha hittat sin bästa form precis inför valet.
Även Kristdemokraterna ser ut att öka sitt stöd i kommunalvalet. Partiet har lyckats väl med sin kandidatnominering, vilket förefaller ge utdelning.
Kvistigt läge för SDP
Socialdemokraterna gick till val med en förstaplats som mål. Som största oppositionsparti har SDP fått mycket synlighet för sin kritik mot de tre regeringspartierna.
Prognosen tyder ändå på en andraplats för partiet. Partiordföranden Antti Rinne hänvisade till att resultatet innebär en ökning jämfört med riksdagsvalet 2015. Samtidigt medgav Rinne öppet att en andraplats vore en besvikelse.
I en intervju för Yle skyllde Rinne på borgmästarvalet i Helsingfors, som enligt honom missgynnat SDP.
Samlingspartiet håller greppet om Helsingfors
Tvekampen mellan Samlingspartiet och De gröna väckte ett stort förhandsintresse. Enstaka opinionsundersökningar tydde på att De gröna hade förutsättningar att gå om Samlingspartiet. För tillfället ser Samlingspartiets försprång i Helsingfors i det närmaste ointagligt ut.
Det är uppenbart att införandet av den nya borgmästarmodellen gynnade Samlingspartiet på De grönas bekostnad: Borgmästarkandidaten Jan Vapaavuoris personliga röstetal saknar motstycke i kommunalpolitiska sammanhang.
Så här fungerar valprognosen
- Valprognosen ger en uppskattning av det slutliga valresultatet medan rösträkningen ännu pågår. Prognosen korrigerar den snedvridning som uppstår av skillnaderna i rösträkningen mellan de mindre kommunerna och städerna.
- Prognosen bygger på en matematisk algoritm som utgår från sampel av valresultaten från olika delar av landet
- Prognosen har varit tämligen tillförlitlig under hela 2000-talet. Tillförlitligheten kan påverkas negativt om rösträkningen drar ut på tiden i de största städerna, eller om resultaten från förhandsröstningen och den egentliga valdagen varierar kraftigt.
- Prognosen kommer enligt uppskattning att publiceras kl. 21:45. Om rösträkningen drar ut på tiden kan publiceringen av prognosen komma att skjutas fram.
- Yles valprognos ger en fingervisning om hur det slutliga valresultatet kommer att se ut. Enligt uppskattning kommer prognosen att publiceras kl. 21.45.
- Prognosen justeras efterhand under valkvällen, i takt med att rösträkningen framskrider.