Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nya unga förmågor tar plats i Helsingforsfullmäktige för De gröna

Från 2017
Uppdaterad 10.04.2017 10:32.
Amanda Pasanen deltar i De grönas valvaka på Tavastia i Helsingfors.
Bildtext Amanda Pasanen gjorde ett bra valresultat bara 22 år gammal.
Bild: Yle/ Cecilia Heikel

I Helsingfors har de första röstningsområdena räknat klart, och hittills är läget för De gröna oförändrat. Förstaplatsen och borgmästartiteln som hägrade under kampanjen går i nuläget till Samlingspartiet.

På De grönas valvaka på Tavastia i Helsingfors är stämningen ändå långt från tryckt. Partiet har på riksnivå gjort ett rekordval, och det syns även här trots att en grön borgmästare säkert skulle ha smakat.

Otso Kivekäs, fullmäktigeledamot som synligt jobbat för att bland annat göra Helsingfors till en bättre cykelstad ser ut att bli omvald.

- Jag är tacksam till alla helsingforsare som gett mig fortsatt mandat. Och vi har långt ifrån gjort ett dåligt resultat i Helsingfors. Dessutom väntar vi ännu på det slutliga resultatet, säger Kivekäs.

Kivekäs gläds också åt att så många nya namn ser ut att ta plats i fullmäktige bland De gröna.

- Vi har många unga, nya förmågor som jag väntar mig mycket av, säger han.

Amanda Pasanen är en av de nya förmågorna som efter förhandsrösterna såg ut att bli invald. Oberoende av hur resultatet blir är hon nöjd med sin kampanj och upplever att hon nått ut till väljarna.

- Jag tycker att det är viktigt att unga har unga kandidater att rösta på, säger Pasanen.

Invalda för De gröna är för närvarande när 57,6% av rösterna är räknade: Anni Sinnemäki, Emma Kari, Ozan Yanar, Maria Ohisalo, Osmo Soinivaara, Mari Holopainen, Otso Kivekäs, Alviina Alametsä, Tuuli Kousa, Leo Stranius, Kaisa Hernberg, Reetta Vanhanen, Fatim Diarra, Jasmin Hamid, Kati Juva, Atte Harjanne, Sanna Vesikansa, Jussi Chydenius, Johanna Sydänmaa och Elina Moisio.

Diskussion om artikeln