Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Resultatet klart: Samlingspartiet vinnare i Helsingfors

Från 2017
Uppdaterad 10.04.2017 01:33.
Grafik över mandatfördelningen i Helsingfors, kommunalvalet 2017.
Bild: Yle

Jan Vapaavuori var helt överlägsen röstmagnet i Helsingfors – och drog Samlingspartiet till seger i huvudstaden. Vapaavuori fick över 29 500 röster.

Vapaavuori är nu vicedirektör för Europeiska investeringsbanken i Luxemburg.

- Det känns jättebra att ha fått så här många röster, det går inte att förneka. Jag har satsat hårt och varit villig att lämna en bra internationell post för att komma tillbaka för att leda Helsingfors, säger Vapaavuori till Yle Huvudstadsregionen.

Hur kommer Helsingfors att se ut med dig som borgmästare?

- Det är självklart att varje ledare kommer med sina egna idéer och med sitt eget sätt att jobba. Men samtidigt bör man komma i håg att vi har 85 fullmäktigeledamöter och det är sist och slutligen fråga om hur bra samarbete man lyckas ha med de andra stora partierna.

Röstmagneten Vapaavuori välkomnas på Samlingspartiets valvaka - Spela upp på Arenan

Hur kommer det att synas att du är tvåspråkig?

- Det kommer säkert att synas. Det är självklart att vi satsar mera på svenska och jag kommer att uttala mig på svenska mer än någon tidigare stadsdirektör i Helsingfors.

Samlingspartiet tar två tilläggsmandat i Helsingfors. Partiet kommer att ha 25 mandat i nya stadsfullmäktige.

13 av de invalda Samlingspartisterna är nya, medan 12 omvaldes. Bland de som inte valdes in finns stadsstyrelsens ordförande Tatu Rauhamäki och partiets gruppordförande Laura Rissanen.

Gröna och VF framåt, SDP förlorar - Jungner utanför

Också De gröna gick framåt i Helsingfors och lyckades knipa två tilläggsmandat. Partiet kommer att ha 21 mandat i nya fullmäktige. Bland dem som inte valdes märks Minerva Krohn, tidigare fullmäktigeordförande, samt kändiskandidaten Tino Singh.

Också Vänsterförbundet gick framåt och lyckades knipa ett tilläggsmandat. Partiet har tio platser i nya fullmäktige.

Det tredje största partiet SDP förlorar tre mandat och har nu 12 mandat i fullmäktige. Tidigare partisekreterare Mikael Jungner lyckades inte ta en plats i Helsingforsfullmäktige.

Sannfinländarna backade och har sex platser i nya fullmäktige. I kampen mellan ordförandekandidaterna Jussi Halla-aho och Sampo Terho drog Halla-aho det längre strået. Han fick 5641 röster, vilket är 500 färre än i kommunalvalet 2012.

SFP behåller sina fem mandat. Tre av de fem invalda är nya; Eva Biaudet, Jörn Donner och Silja Borgarsdóttir Sandelin.

Två nya partier i stadsfullmäktige

FKP förlorar sitt enda mandat. Däremot får Helsingfors stadsfullmäktige förstärkning av två nya partier: Piratpartiet och det nyligen grundade Feministiska partiet.

Piratpartiet representeras av Petrus Pennanen och Feministiska partiet av partiordförande Katju Aro.

Diskussion om artikeln