Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Två nya partier: Feminister och pirater gör entré i Helsingfors fullmäktige

Från 2017
Feministiska partiets ordförande Katju Aro.
Bildtext Feministiska partiets ordförande Katju Aro kommer att sitta i Helsingfors fullmäktige från och med juni.
Bild: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Redan tidigt under valkvällen fanns tecken på att Feministiska partiet (FP) får ett mandat i Helsingfors fullmäktige. Senare klev också Piratpartiet (PI) över tröskeln för invalda, knappt före Finlands kommunistiska parti (FKP).

För FP:s del är det ordförande Katju Aro som får fullmäktigeplatsen i Helsingfors.

- Jag var nervös ända in i sista stund för hur det skulle gå, säger Aro när slutresultatet är så gott som klart. Hon fick 1 542 röster.

Feministiska partiet fördes in i partiregistret så sent som i januari och att man redan nu lyckades få ett mandat var en överraskning för henne.

- Det här känns som en stor seger, för det är inte lätt att få en plats i Helsingfors fullmäktige. Men under de senaste veckorna har vi fått sådana signaler på fältet att en plats kan vara möjlig att uppnå.

Vad berättar det om helsingforsarna att man har valt att rösta på Feministiska partiet?

- Jag tycker det är ett tecken på att folk märker att jämställdhet, jämlikhet och mänskliga rättigheter inte längre är så självklara saker i samhället. Folk är trötta på rasismen och på det sätt på hur man behandlar de papperslösa i vår stad, säger Katju Aro.

Invald pirat: Vi pratar inte om ideologier

Piratpartiet har ställt upp i flera kommunalval i Helsingfors men aldrig tidigare lyckats ta sig in i fullmäktige. Nu lyckades det med Petrus Pennanens över 1 364 röster.

- Det här är strålande. Jag har så länge jobbat för att bli invald. Piratpartiet har mycket nytt att ge och vi har nya tankar. Vi har inte några stora resurser för marknadsföring. Jag har betalat min valkampanj själv. Men människor har engagerats i vår kampanj, säger Pennanen.

Varför tror du att Piratpartiet nu för första gången lyckades ta en plats i Helsingforsfullmäktige?

- Vi har nya tankar om hur den offentliga sektorn ska organiseras. Vi pratar inte om ideologier, som vänster eller höger eller gröna. Istället kan vi ta idéer från vänster, från höger, från De gröna eller varifrån som helst och sedan välja de bästa.

Hur ska du fira det här?

- Jag ska på jobb i morgon så kan inte fira. Men jag borde ta lite semester för jag har inte haft tid för det under den senaste tiden, säger Pennanen.

Petrus Pennanen är vice ordförande i Piratpartiet. Han är doktor i fysik och vd för ett programmeringsföretag.

Hakanen föll ur trots fler röster än Piratpartisten

I det nuvarande stadsfullmäktige har det funnits en grupp med bara en ledamot, Finlands kommunistiska parti (FKP). Platsen innehas av Yrjö Hakanen.

FKP och Hakanen gick en jämn kamp med Piratpartiet, men förlorade. Hakanen fick 1 371 röster, vilket är betydligt fler än många invalda, men eftersom partiet klarade sig så dåligt föll Hakanen ur fullmäktige.

Hakanens röstetal är en aning större än piratpartisten Pennanen men FKP fick 0,1 procent mindre röster än Piratpartiet.

Diskussion om artikeln