Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

SFP vann valet i Österbotten

Från 2017
Uppdaterad 10.04.2017 05:45.
SFP ballonger på valvaka på Bocks i Vasa
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Det var SFP som blev den stora segraren i Österbotten. Partiet ökade sina mandat i sju kommuner, mest i Vasa där partiet gick från 15 till 18 mandat. Totalt har SFP nu 48,1 procent av understödet i landskapet.

SFP-politikern Ulla-Maj Wideroos är nöjd.

- Det är med beröm godkänt. Det innebär en förstärkning av SFP-mandatet i landskapet. Vi är inte längre lika beroende av stöd från andra partier.

Att SFP blir klart största parti i Vasa, som länge dominerats av de tre jämnstarka SFP, SDP och Samlingspartiet, kommer att innebära en ny politik, säger Wideroos.

- Situationen är helt ny. Hittills har de tre stora kommit överens om en gemensam politik. Nu har SFP tillsammans med SDP allt i sin hand och kan avgöra vem de samarbetar med. Samlingspartiet backade så mycket att de inte har någon möjlighet att få de poster de hittills haft. Vi kommer att få se en ny slags politik i Vasa efter det här valet.

Ulla-Maj Wideroos
Bildtext Ulla-Maj Wideroos.
Bild: Yle/Malin Hulkki

KD vann i Larsmo

I Kronoby förlorade SFP fyra mandat. Många hade ändå trott att Pro Kronoby skulle ta ännu fler än de 10 mandat de fick, jämfört med SFP:s 16.

- I Kronoby har debatten tidvis varit känsloladdad och till och med besvärlig. Det har bara handlat om en enda fråga, det vill säga landskapsbyte och inriktningen för vården i framtiden. Resultatet överraskade ändå mig. SFP-gänget fick så entydlig majoritet, säger Wideroos.

I Larsmo skrällde KD och plockade 13 mandat, jämfört med SFP:s 10.

- Det var väntat att KD skulle ta en stor valseger i Larsmo. En väntad skräll.

På riksnivå landade SFP på ett understöd på 4,9 procent.

- Slutsiffran hade gärna fått börja med en femma. När det gäller regeringsmedverkan i framtiden är det ändå riksdagsvalet som är avgörande, inte det här valet.

Diskussion om artikeln