Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

KD gick bakåt i flera svenska kommuner

Från 2017
Uppdaterad 10.04.2017 05:48.
Fattiggubben i Larsmo
Bildtext Arkivbild. KD blev det största partiet i Larsmo.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Kristdemokraterna tappade terräng i Kronoby och i kommunerna från Korsholm söderut till Kristinestad, sammanlagt sex mandat. I Larsmo fick partiet däremot två mandat till från 11 till 13. Under senaste valperiod bytte en SFP:are parti och därmed blev KD de facto det största partiet i Larsmo.

Riksdagsman Peter Östman var KD:s röstmagnet i Larsmo med drygt 200 röster. Istället för att lyfta fram förlusterna på svenskt håll i Österbotten föredrar han att lyfta fram valkretsen som helhet där partiet gick framåt.

Kandidatnomineringen orsaken till bakslagen på svenskt håll

Svenska Österbotten blev ingen framgångssaga som helhet för KD även resultatet blev bra för partiet i Larsmo.

I Närpes, Malax, Kristinestad försvann KD från partikartan i fullmäktige, partiet hade haft en ledamot i respektive fullmäktige. I Korsholm blev det en halvering från två till en ledamot och likaså i Kronoby. I Vasa tappade partiet ett mandat och har nu två ledamöter.

- För valkretsens del som helhet gick det för KD, vi fick dryga 1000 fler röster än i förra valet och vi torde ha ökat antal mandat i valkretsen men på en del svenska orter föll vi just under strecket.

- Det är nog kandidatnomineringen som fallerade, jag borde kanske i ett tidigare skede ha aktiverat mig men tiden räckte inte till.