Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Om Joakim Strand varit ett parti skulle han ha fått åtta platser"

Från 2017
Uppdaterad 10.04.2017 10:48.
Joakim Strand
Bildtext Joakim Strand.
Bild: Yle/Roger Källman

Joakim Strand (SFP) är kommunalvalets kung i Österbotten. Han skrällde med 4381 röster i Vasa.

- Om Joakim Strand var ett parti skulle han få åtta platser i fullmäktige. Det säger något om proportionerna, säger statsvetare Claus Stolpe.

Stolpe konstaterar att Joakim Strand under en lång tid varit aktiv och synlig både som fullmäktigeordförande i Vasa och riksdagsledamot.

- Men det förklarar inte hela saken. Jag är säker på att Strand fått mycket röster av sådana som normalt skulle ha röstat på Samlingspartiet, säger Stolpe.

Grafik över mandatfördelningen i Vasa, kommunalvalet 2017.
Bild: Yle

- Samlingspartiet har haft väldiga problem i Vasa inför det här valet. De hade färre kandidater än för fyra och ett halvt år sedan och deras röstmagnet Mape Mäntymaa gick tyvärr bort under mandatperioden.

Stolpe konstaterar att den som skulle ha axlat Mäntymaas mantel är Susanna Koski. Men hon är inte så populär i Vasa längre efter sitt agerande i frågan om omfattande jour på Vasa centralsjukhus.

- Trots att Koski är riksdagsledamot landade hon på 269 röster, vilket är mycket litet. Vi talar om en riksdagsledamot i en stad med över 60 000 invånare, säger Claus Stolpe.

Diskussion om artikeln