Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tiotusentals ungrare protesterade mot ny lag om universitet

Från 2017
Uppdaterad 10.04.2017 10:05.
Tiotusentals ungrare protesterade i Budapest mot lagförslag som hotar CEU.
Bild: EPA/ZOLTAN BALOGH

Demonstrationen i Budapest på söndag kväll var den största protesten mot regeringen på tre år. Tiotusentals människor protesterade mot en ny lag som hotar det Centraleuropeiska universitet (CEU).

Enligt arrangörerna deltog omkring 80 000 människor i demonstrationen på söndag kväll. Enligt andra bedömare var antalet demonstranter närmare 60 000.

Demonstranterna tågade från Budaslottet till parlamentsbyggnaden. Många av dem var studerande och lärare, också från det Centraleuropeiska universitetet (CEU) som nu är hotat.

Demonstranter i Budapest 9.4.2017
Bild: EPA/ZOLTAN BALOGH

I tisdags godkände det ungerska parlamentet en lag som medför nya restriktioner för utomeuropeiska universitet. Enligt de nya reglerna skulle examina från utomeuropeiska universitet inte godkännas i Ungern utan särskilda överenskommelser. Ett utomeuropeiskt universitet som verkar i Ungern måste också ha institutioner i sitt hemland.

Lagen ses som ett direkt hot mot prestigefyllda CEU som grundades av den ungerskfödde finansmannen George Soros 1991. CEU är registrerat i USA, men har ingen campus där.

Universitetet har 1 800 studenter från ett hundratal länder och universitetet har varnat för att man kan tvingas stänga om den nya lagen träder i kraft.

Kräver att presidenten lägger in sitt veto

Lagen måste ännu skrivas under av president János Áder. Demonstranterna krävde att han ska lägga in sitt veto mot den.

Lagen har fått hård kritik från USA och EU. 900 akademiker världen över, inklusive 18 Nobelpristagare har skrivit på en protestlista mot lagen.

Demonstranter bär på en flagga med en bild på premiärminister Viktor Orbán och Rysslands president Vladimir Putin.
Bildtext Demonstranter bär på en flagga med en bild på premiärminister Viktor Orbán och Rysslands president Vladimir Putin.
Bild: AFP / Lehtikuva

Kritiker ser lagen som ännu en attack från landets högerregering och premiärminister Viktor Orbán mot Soros.

Orbán har ofta anklagat Soros för att försöka blanda sig i politiken och för att "underminera" Europa genom sitt stöd för flyktingars rättigheter.

Förra veckan behandlades ett annat lagförslag som riktar sig mot medborgarorganisationer som får finansiering för utlandet. Också där ses Soros Open Society-stiftelser som huvudmålet.

Orbán själv studerade vid Oxfords universitet 1989-1990 genom ett stipendium från Soros Foundation.

Källor: AFP, Reuters, AP