Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Laine, Aho, Ristolainen… – här är NHL-finländarna som kan bli VM-klara

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Patrik Laine, Winnipeg Jets, hösten 2016.
Bildtext Patrik Laine ser ut att stå över VM.
Bild: All Over Press

Grundserien är över i NHL och samtidigt står det klart att en drös finländare kan ansluta sig till lejonens VM-trupp. Yle Sporten samlar samtliga spelare i en och samma lista.

Patrik Laine, Winnipeg
36 + 28 på 73 matcher

Den absolut starkaste förstärkningen, enligt många – men ett stort frågetecken. Supertalangen själv har sagt att han är utmattad och att han ännu inte tänkt på VM samtidigt som tränaren Paul Maurice har menat att det bästa för Laine skulle vara att stå över turneringen.

Senast på måndagsmorgonen sade Laine till media att han tänker träna nästa gång ”först i augusti”.

Joel Armia, Winnipeg
10 + 9 på 57 matcher

Armia tog ett storkliv mot en fast plats i NHL-truppen den gångna säsongen. Trots vissa ljusglimtar lyste de stora poängskördarna ändå med sin frånvaro. En viktig boxplay-kugge som ändå garanterat borde platsa i lejontruppen. Har varken sagt ja eller nej gällande VM.

Jussi Jokinen, Jaromir Jagr, Aleksander Barkov, februari 2016.
Bildtext Jussi Jokinen och Aleksander Barkov är två massiva frågetecken.
Bild: All Over Press

Aleksander Barkov, Florida
21 + 31 på 61 matcher

En skadad superstjärna, vars VM-deltagande är ytterst oklart. Missade de sista matcherna i NHL, men har inte heller meddelat att han inte är tillgänglig för lejonen.

Jussi Jokinen, Florida
11 + 17 på 69 matcher

Floridas andra blåvita lejon, som också är skadad för tillfället. Har inte heller sagt något om VM, men stod lika som Barkov över Floridas sista matcher.

Sebastian Aho, Carolina
24 + 25 på 82 matcher

En av spelarna som ser ut att bli klara för VM vilken sekund som helst. Stod för en fantastisk rookiesäsong i Carolina och har dessutom redan gett signaler om att ett lejonuppdrag lockar. Hörde till Finlands trupp redan i World Cup och torde vara en stöttepelare i Lejonen i Frankrike.

Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen i Carolina Hurricanes säsongen 2016-2017.
Bildtext Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen ett radarpar också i landslaget?
Bild: All Over Press

Teuvo Teräväinen, Carolina
15 + 27 på 81 matcher

Säsongen i Carolina blev en berg- och dalbana för den Jokeritfostrade forwarden. Urusel i vissa matcher och lysande i andra, men skulle troligen ändå platsa i landslaget framförallt tack vare kemin med Aho. Teräväinens kontrakt löper ut i sommar, vilket betyder att Teräväinen också antagligen står över VM.

Rasmus Ristolainen, Buffalo
6 + 39 på 79 matcher

Buffalos ledande backstjärna som kan komma att agera backklippa också i landslaget. Stod över VM i fjol på grund av pågående kontraktförhandlingar men har inte gett något besked kring ett VM anno 2017 – ännu. Flera experter räknar ändå Ristolainen som en garanterad pjäs i Lauri Marjamäkis lejontrupp.

Rasmus Ristolainen, 17.3.2016.
Bildtext Rasmus Ristolainen har gått från klarhet till klarhet i NHL.
Bild: All Over Press

Valtteri Filppula, Philadelphia
12 + 30 på 79 matcher

Fick ta sitt pick och pack och flyttade från Tampa till Philadelphia mitt under säsongen. Har meddelat att han är intresserad av VM och bär också troligen ett kaptenstecken på tröjan.

Mikko Rantanen, Colorado
20 + 19 på 75 matcher

Colorados egna blåvita talang, som trots att han återvände till NHL-rinkarna till de två sista matcherna fortfarande är ett frågetecken. Det står nämligen fortfarande oklart hurudan vristskadan är, som tvingade forwarden att stå över matcher i slutet av säsongen. Att bottenlaget Colorado skulle ha chansat med Rantanens hälsa är ändå osannolikt, då Avalanche redan länge varit långt ifrån en slutspelsplats. Har varken sagt A eller B om VM.

Mikko Rantanen, januari 2017.
Bildtext Mikko Rantanen har stått för två mål på lika många matcher efter sitt skadeuppehåll.
Bild: Rex Features Ltd 2012 / All Over Press

Markus Granlund, Vancouver
19 + 13 på 69 matcher

Skadad och spelar inte i VM.

Esa Lindell, Dallas
6 + 12 på 73 matcher

En lovande back som fått axla allt större ansvar i Dallas under den gångna säsongen. Spelade i World Cup men står troligen över VM – på grund av pågående kontraktsförhandlingar. Ifall ett nytt kontrakt tecknas för VM kör igång kan han vara intresserad, men räkna inte med att Vandasonen spelar i landslaget i vår.

Antti Niemi och Kari Lehtonen spelar i NHL-klubben Dallas Stars.
Bildtext Ryms Antti Niemi eller Kari Lehtonen med i lejontruppen?
Bild: Tim Spyers/Icon Sportswire/All Over Press

Kari Lehtonen och Antti Niemi, Dallas
Lagets målvaktsstatistik: 3.17 GAA, räddningsprocent: 89,7

Dallas målvaktsduo som varit allt annat än pålitliga under säsongen. Varken Lehtonen eller Niemi har meddelat om de är redo att dra på sig lejontröjan. Det är också oklart ifall duon ens skulle garanteras en roll som förstemålvakt.

Teemu Pulkkinen, Arizona
2 + 0 på 13 matcher

Deltog i VM i fjol och kan platsa i truppen också i år trots en minst sagt trög säsong. Är ett farligt vapen i powerplay, men har ännu inte sagt om han är tillgänglig eller inte.

Diskussion om artikeln