Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stubb eller Kauppi efterträder Vapaavuori i EIB?

Från 2017
Uppdaterad 10.04.2017 14:44.
Alexander Stubb
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Helsingin Sanomat skriver att riksdagsledamot Alexander Stubb (Saml) är en sannolik efterträdare till Jan Vapaavuori i Europeiska investeringsbanken, såvida Vapaavuori lämnar banken för ett borgmästarskap i Helsingfors. Ett annan namn i spekulationerna är Piia-Noora Kauppi .

Posten som EIB:s vice chefdirektör kan bli ledig i början av juni då Helsingfors nya fullmäktige utser borgmästare. Efter gårdagens brakseger i kommunalvalet är Vapaavuori självklar för posten.

EIB-jobbet är ett mandat som cirkulerar mellan Finland, Österrike och Sverige. Det finns ett gentlemannaavtal om att en representant som övergår till andra uppgifter efterträds av en person för samma land till mandattidens slut.

Vapaavuori tillträdde som vice generaldirektör den 1 september 2015, och mandatet upphör i augusti 2019. För Finlands del återstår alltså drygt två år.

Det är Stubbs partikollega, finansminister Petteri Orpo som utser en ersättare för Vapaavuori.

Stubb har enligt tidningen utmärkta meriter för posten, och mer därtill. Han är före detta statsminister, finansminister samt utrikes- och utrikeshandelsminister. Men, skriver HS, frågan är om Stubb är intresserad av jobbet.

Piia-Noora Kauppi annat namn

Enligt vad Kauppalehti erfar går Vapaavuoris post som vice chefdirektör vid EIB till vd för Finansbranschens centralförbund, Piia-Noora Kauppi.

Piia-Noora Kauppi
Bildtext Piia-Noora Kauppi
Bild: Yle

Enligt de uppgifter Kauppalehti har fått har Samlingspartiets första alternativ redan i flera månader varit Kauppi.

Kauppi har varit vd för Finansbranschens centralförbund sedan 2008. Hon blir moderskapsledig i slutet av april.

Kauppi har bland annat varit ordförande för arbetsutskottet vid Europas bankförening sedan 2014. Hon är också tidigare EU-parlamentariker för Samlingspartiet.

Diskussion om artikeln