Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kvarkenprojekt blev för dyrt för landskapsförbundet

Från 2017
Så ska den nya färjan se ut.
Bildtext En ny färja till Kvarken är en del av projektet Midway Alignment
Bild: Midway Alignment/Wärtsilä

Projektet Midway Alignment kostade för mycket för Österbottens förbund. Det var anledningen till att fjolårets bokslut gick på minus.

Landskapsstyrelsen samlades till extra insatt möte på måndag just för att behandla bokslutet. Revisionsnämnden hade begärt en förklaring till vad kostnadsöverskridningen berodde på och ville veta vilka korrigerande åtgärder som ska vidtas.

Svaret är att projektet Midway Alignment hade påförts för mycket kostnader. Felet upptäcktes i samband med att bokslutet för fjolåret gjordes upp. Då hade förbundet inget annat alternativ än att bokföra överskridningen av kostnader för tre år som förlust år 2016. Överskridningen uppgår till drygt 53 000 euro.

Tjänst tillsätts inte

Det negativa resultatet för fjolåret inverkar också på förbundets ekonomi i år. En tjänst som specialplanerare, som blev ledig efter en pensionering, besätts inte. Alla inköp ska övervägas noga.

Österbottens förbund fick ett understöd på 43 000 euro för att bereda landskapsreformen. Det hjälper ändå lite i knipan, skriver landskapsdirektör Kaj Suomela i ett pressmeddelande.

Staten kommer också att ge pengar för att finansiera det temporära beredningsorganets verksamhet.

Revisionsnämnden ville veta vilka korrigerande åtgärder som ska vidtas. På det svarar landskapsstyrelsen att direktiven för projektförvaltning och uppföljningen av projekt kommer att preciseras. Dessutom ändras uppgiftsbeskrivningar i den mån det är nödvändigt.

Behandlingen av bokslutet fortsätter på tisdag i revisionsnämnden och om två veckor i landskapsfullmäktige.

Diskussion om artikeln