Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Cancerbehandling - det hänger på håret

Från 2017
Uppdaterad 10.04.2017 21:55.
Peruker och scarfar på modellhuvuden.
Bild: Camilla Magnusson

Många förlorar håret när behandlingen mot cancer sätts igång. Vissa tappar allt hår på kroppen, andra bara en del. Att förlora håret kan vara en katastrof för en del, eftersom håret kan vara en viktig del av identiteten. Detta gäller framför allt kvinnor. Många cancerpatienter kontaktar då en perukmakare.

När behandlingen på sjukhuset börjar får man en rekvisition som gäller för en syntetperuk. En del av summan betalas av staten, 165 euro, mellanskillnaden betalar man själv. En peruk är rätt kostsam. Priserna varierar från 200 euro till 1700 euro. De billigaste modellerna är gjorda av syntetiskt hår, medan de dyraste är gjorda av äkta hår.

Besök hos perukspecialisten

De som säljer peruker anser att patienten ska vara i kontakt med perukspecialisten redan innan håravfallet börjar, eftersom man strävar efter ett hår som liknar patientens eget. Trots det kommer 95 procent av kunderna efter att håret fallit av.

Kvinnlig perukmodell med sandfärgad peruk.
Bild: Camilla Magnusson

Då mäts huvudet och perukmodeller provas. De flesta perukstorlekarna är omkring 54-56 cm. Ett skalligt huvud är mindre än ett huvud med hår.

I större städer finns butiker som specialiserat sig på patienter med hårbortfall. På mindre orter och i mindre kommuner är det en frisör med peruker som bisyssla, som tar hand om kunder som saknar hår. Det handlar inte bara om cancerpatienter utan det finns många andra sjukdomar som får håret att falla av, bland annat alopecia.

Peruker i Mikko Heiniläs studio.
Bildtext Peruker i Mikko Heiniläs studio.
Bild: Camilla Magnusson

Peruker binds till en del eller helt för hand. De är mycket skickligt gjorda och det är nästintill omöjligt att skilja en peruk från riktigt hår då man använder sig av monofilament, ett fibertyg, ur vilket hårbottnen skiner igenom.

Turbaner, scarfar och hattar

Sedan ett antal år tillbaka har man börjat sälja turbaner och scarfar för att täcka hjässan. Nu till sommaren 2017 tillkommer en modell av stråhatt. Till sommaren görs turbaner och mössor av bambuviskos och bomull, till vintern av kashmir.

Det är viktigt att en huvudbonad till ett kalt huvud är voluminös och samtidigt skyddar från sol och kyla. En huvudbonad för sommaren har solskyddsfaktor 50. Turbanerna och scarfarna har redan gjort stor succé och den nya sommarhatten för kvinnor väntas bli en storförsäljare.

Perukmodell med turban.
Bild: Camilla Magnusson

Många köper turbaner och scarfar i samtidigt som de skaffar peruken. Men det är inte bara kunder utan hår som köper dem, utan kunder med hår har också upptäckt turbanerna och scarfarna. Badmössan för personer utan hår har också blivit succé bland kunder med hår.

Mössor för män

När jag frågar vad eleganta herrar använder, svarar perukspecialist Mikko Heinilä, att de använder mössor. Det finns två mössmodeller att välja mellan. De är trendiga och används av både unga och äldre män.

Perukmakare Mikko Heinilä i sin studio.
Bildtext Mikko Heinilä rekommenderar mössor för män.
Bild: Camilla Magnusson

- Män som förlorar håret har inte samma behov av att skaffa sig en peruk, menar Heinilä. De väljer ofta att gå helt utan hår under behandlingen. Men det finns peruker för män och de provas på samma sätt som kvinnoperuker.

Text: Camilla Magnusson

Har du haft cancer och tappat håret under behandlingarna? Hur påverkade det dig? Hur viktigt har utseendet varit för dig under sjukdomstiden?

Dela med dig av din berättelse genom att använda formuläret nedan. Vi publicerar utdrag ur en del av texterna på våra webbsidor och förbehåller oss rätten att redigera i dem och rätta språkfel. Texterna kan också användas i Yle Vegas sändningar kring cancersatsningen. Du kan vara helt anonym om du vill, men lämna dina kontaktuppgifter om du vill att vi kontaktar dig. Har du frågor? Kontakta producenten Annika Löfgren: annika.lofgren@yle.fi

Formuläret är inte längre tillgängligt.

#prataomcancer

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln