Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Homosexuella i Tjetjenien evakueras

Från 2017
Igor Kochetkov, verksamhetsledare för Rysslands HBTQ-nätverk.
Bildtext Igor Kochetkov, verksamhetsledare för Rysslands HBTQ-nätverk.
Bild: Yle/Susanna Sjöstedt

I Ryssland har frivilligorganisationer börjat evakuera homosexuella från Tjetjenien. Det här efter rapporter i ryska medier om massarresteringar av sexuella minoriteter.

– Vi hjälper nu folk att fly Tjetjenien för att senare kunna emigrera från Ryssland, säger Igor Kotjetkov som är verksamhetsledare för Rysslands LGBT-nätverk. Vi anser att evakuering är det enda rätta just nu.

– Allt för att komma i trygghet och få krishjälp av psykologer och läkare, fortsätter han. Jag hoppas verkligen att de här människorna kan få status som flyktingar därför att det här är en humanitär katastrof.

Förra veckan rapporterade den ryska tidningen Novaja Gazeta att över hundra homosexuella män hade gripits i den ryska republiken Tjetjenien.

Enligt tidningen hade många män samlats ihop och förts till särskilda fängelser och där utsatts för tortyr, minst tre hade mist livet.

Kidnappning vardag

– Vår organisation har deltagit i tidningens undersökning, säger Kotjetkov. En del av de konkreta uppgifter som tidningen publicerar har vi gett dem.

– Dessutom vill jag betona att majoriteten av våra uppgifter aldrig har nått pressen eftersom folk kräver att få vara anonyma. Risken för allvarliga trakasserier är för stor i Tjetjenien.

Nätverket satte för flera veckor upp en speciell service dit personer från Tjetjenien kan ringa eller mejla. Kotjetkov säger att organisationen nu koncentrerar sig på att rädda de som har kontaktat dem.

Kidnappning är ett utbrett problem i Tjetjenien på grund av en korrupt polismakt. Sexuella minoriteter är tacksamma offer eftersom republiken strikt följer en konservativ islamsk tradition där också hedersmord inom familjen förekommer.

Brott mot mänskligheten

Enligt Kotjetkov har de tjetjenska myndigheterna nu satt igång en hel operation för att rensa republiken på homosexuella.

– Det som just nu pågår i Tjetjenien är ett brott mot mänskligheten som måste undersökas inte enbart av våra federala myndigheter utan också av internationella organisationer, säger han.

Rysslands LGBT-nätverk har lämnat in en anmälan till riksåklagaren där man kräver att saken utreds. Kotjetkov misstänker att Moskva inte vågar blanda sig i Tjetjeniens affärer.

Tjetjenska myndigheter har tillbakavisar alla uppgifter. Republikens ledning menar också att det inte finns några homosexuella i Tjetjenien.

– Ifall de skulle existera skulle myndigheterna ändå inte behöva bry sig om dem då deras anhöriga i vilket fall som helst förpassar dem till en plats utan återvändo, sa president Kadyrovs pressekreterare.

– Uttalanden från tjetjenska myndigheter är inte enbart cyniska utan också straffbara, konstaterar Igor Kotjetkov.

Diskussion om artikeln