Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: 20 procent av Syriens stridsplan förstördes i missilattacken i fredags

Från 2017
Uppdaterad 11.04.2017 08:56.
Ett ryskt fotografi av  det militära flygfältet al-Shayrat i Syrien som USA angrep med kryssningsmissiler i fredags
Bildtext Ett ryskt fotografi av det militära flygfältet al-Shayrat i Syrien som USA angrep med kryssningsmissiler i fredags
Bild: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

En femtedel av det syriska flygvapnet slogs ut i den amerikanska missilattacken mot ett flygfält i Syrien i fredags, hävdar USA:s försvarsminister James Mattis som har berättat om attacken i mer detalj.

Mattis varnade också Syrien för att nya giftgasattacker kan leda till fler amerikanska hämndattacker mot syriska regeringsstyrkor.

- USA står inte passivt vid sidan om när Assad mördar oskyldiga människor med kemiska vapen som är bannlysta och som måste förstöras, sade Mattis då han visade upp detaljerade satellitbilder av attacken.

Mattis sade att 20 procent av Syriens "operativa stridsplan" förstördes i fredags då USA avfyrade 59 Tomahawk kryssningsmissiler mot det militära flygfältet al-Shayrat nära staden Homs i mellersta Syrien.

Det var den första direkta amerikanska attacken mot syriska regeringsstyrkor under det över sex år långa kriget i Syrien.

En amerikansk satellitbild av missilattacken mot den ökända flygbasen al-Shayrat nära Homs
Bildtext En amerikansk satellitbild av missilattacken mot den ökända flygbasen al-Shayrat nära Homs
Bild: EPA/OSD /

Flygfältet ändå i bruk

Mattis hävdade också att det syriska flygvapnet inte längre kan använda flygbasen för underhållsarbeten som att tanka bränsle i flygplan eller att beväpna dem med nya bomber och ammunition.

Syrien har ändå tagit flygfältet snabbt i bruk igen och stridsplan lyfte från flygfältet kort efter att det angreps.

Den rebellkontrollerade staden Khan Sheikhoun där närmare 90 människor dödades av giftgasen sarin för en vecka sedan, har också utsatts för nya flygbombningar efter fredagens missilattack mot Shayrat.

Amerikanska underrättelsekällor hävdar att Ryssland var medvetet om giftgasattacken och bombningen därefter av ett närbeläget sjukhus i Khan Sheikhoun i provinsen Idlib i norra Syrien.

USA:s president Donald Trump, försvarsminister James Mattis (th) och utrikesminister Rex Tillerson i Vita huset
Bildtext USA:s president Donald Trump, försvarsminister James Mattis (th) och utrikesminister Rex Tillerson i Vita huset
Bild: EPA/Olivier Douliery

Sean Spicer tog tillbaka sina ord

Mattis varnade alltså för fler amerikanska attacker om Syrien utför nya räder med kemiska vapen men presidentens presstalesman Sean Spicer gick ännu längre på måndag kväll.

Sean Spicer sade att nya attacker är att vänta om Syrien använder så kallade tunnbomber mot civila.

- Om du gasar barn eller släpper en tunnbomb över oskyldiga människor så kommer du att se en reaktion från president Donald Trump.

Spicers uttalande om tunnbomber drogs senare tillbaka när de ledde till spekulationer om en helt ny amerikansk linje i Syrien.

G7-ländernas utrikesministrar han också med ett besök i katedralen i Lucca under sitt möte i Italien
Bildtext G7-ländernas utrikesministrar hann också med ett besök i katedralen i Lucca under sitt möte i Italien
Bild: EPA/RICCARDO DALLE LUCHE

Har Trump någon linje?

Amerikanska politiker och medier har efter attacken ifrågasatt om Trump alls har någon genomtänkt, konsekvent linje i Syrien eller om han endast agerar impulsivt och emotionellt när det gäller Syrien.

Trump hävdade efter attacken att han vill skydda oskyldiga syrier samtidigt som han vägrar att släppa in syriska eller andra flyktingar till USA.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson åker senare idag till Moskva där han träffar sin ryske kollega Sergei Lavrov.

President Vladimir Putin meddelade igår att han inte vill träffa Tillerson som planerat vilket uppfattades som uppenbar kritik mot USA.

G7-länder oroar sig för eskalering

Tillerson diskuterade de kyliga relationerna med Ryssland då han i går deltog i G7-ländernas utrikesministermöte i staden Lucca i Italien.

Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson lade fram förslag om nya sanktioner mot Ryssland på grund av stödet till president Bashar al-Assad, men det är oklart om något annat land är redo att stöda dessa nya sanktioner.

Idag skall G7-ländernas utrikesministrar träffa sina kolleger från Jordanien, Qatar, Saudiarabien, Turkiet och Förenade Arabemiraten.

Italien ordnade det hastigt inplanerade mötet uttryckligen för "att undvika en farlig militär eskalering" i Syrien.

Källor: Reuters, Afp, Yle, AP

Diskussion om artikeln