Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea varnar amerikanskt hangarfartyg: "Vi är redo för krig"

Från 2017
Uppdaterad 11.04.2017 10:40.
USS Carl Vinson med flottilj stävar som bäst mot farvattnen kring den koreanska halvön
Bildtext USS Carl Vinson med flottilj stävar som bäst mot farvattnen kring den koreanska halvön
Bild: EPA/MCS 3RD CLASS MATT BROWN

Nordkorea fördömer i skarpa ordalag USA:s beslut att skicka hangarfartyget USS Carl Vinson med eskorterande flottilj till farvattnen kring Sydkorea.

Nordkoreanerna varnar för att de är redo för krig i alla händelser.

- Detta bevisar att USA:s vårdslösa åtgärder för att invadera Demokratiska Folkrepubliken Korea (DFRK) har nått ett allvarligt skede, skriver landets officiella nyhetsbyrå KCNA.

- DFRK är redo för det slag av krig som USA önskar sig, dundrar Nordkoreas officiella engelskspråkiga språkrör.

Det är inte ovanligt att Carl Vinson deltar i militärövningar kring Sydkorea - det gjorde fartyget redan en gång tidigare i år - men tidpunkten väcker denna gång frågor.

Trump hotar Nordkorea

President Donald Trump beordrade Carl Vinson att vända om mot den koreanska halvön då det var på väg till en flottbas i Australien.

Trump fattade beslutet efter den amerikanska missilattacken mot Syrien i fredags.

Trump sade nyligen att USA är redo att agera på egen hand om Kina inte får kontroll över sin allierade och dess upprustningsprogram.

Bild på uppskjutningen av fyra ballistiska medeldistansmissiler 6.3.2017 från den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.
Bildtext Nordkorea sköt "serieeld" med missiler i mars som en övning inför en attack mot amerikanska baser i Japan
Bild: AFP / Lehtikuva

Oro för kärnvapenkrig

Hotelserna har väckt farhågor om en allvarlig väpnad konflikt och till och med kärnvapenkrig mellan USA och Nordkorea, vilket också skulle dra in grannländer som Sydkorea, Japan och kärnvapenmakterna Ryssland och Kina.

Sydkoreanska militärkällor har oroat sig för att Nordkorea förbereder sin sjätte kärnprovsprängning omkring den 15 april då nordkoreanerna firar landsfadern Kim Il-Sungs födelse för 105 år sedan.

En eventuell kärnprovsprängning eller ett nytt missiltest kunde också sammanfalla med det styrande arbetarpartiets kongress senare i april.

Nordkorea ger sig ej

Nordkorea är i varje fall berett att fortsätta sin militära upprustning att döma av landets retorik.

- Vi kommer att vidta våra kraftigaste motåtgärder mot provokatörer för att försvara oss mot mäktiga vapen, varnar nyhetsbyrån KCNA.

Nordkorea har utfört flera missiltest i år - bland annat ett i mars då man avfyrade fyra medeldistansmissiler i snabb takt mot Japanska havet.

Missilerna som landade endast ett par hundra kilometer utanför Japan avfyrades som en övning inför en attack mot amerikanska militärbaser i Japan.

Kina stoppade kolimporten

Kina ökade trycket på Nordkorea ordentligt då det nyligen beslöt att stoppa all kolimport från Nordkorea.

90 procent av Kinas kolimport kommer från det utarmade Nordkorea där stenkol är en av landets få exportvaror och en viktig källa för hårdvaluta.

Kinesiska medier rapporterar att flera nordkoreanska fartyg som var fullastade med kol, var tvungna att återvända till hamnen i Nampo med sin last när kineserna vägrade att ta emot kolen.

Experter i väst bekräftar att ett tiotal nordkoreanska fraktfartyg är på väg hem till Nampo från sina med sin last.

Källor: Reuters, AFP, Yle