Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Efter terrordådet i Stockholm – förebyggande åtgärder mot lastbilsstölder efterlyses i Finland

Från 2017
Parkerad lastbil.
Bild: YLE/ Tiina Grönroos

Lastbilar har använts i terrorsyfte på flera håll i Europa det senaste året. Därför kan det finnas skäl att se över säkerheten också i finländska lastbilar.

Den lastbil som användes i terrordådet i Stockholm stals en kort stund innan dådet medan fordonet höll på att lastas av framför en restaurang.

Under det senaste året har även Nice och Berlin råkat ut för terrorattacker där någon kör in bland folk med lastbilar. I Berlin, precis som i Stockholm, var lastbilen stulen.

Finlands Transport- och logistikförenings ordförande Teppo Mikkola tycker inte att man automatiskt ska anta att något liknande kommer att ske i Finland, men han är ändå orolig.

- Man ska naturligtvis inte dramatisera det här eller skrämma upp folk på vägarna eller inom branschen. Men visst är vi oroliga för när det här ska ske i Finland, säger Mikkola.

Inga gemensamma säkerhetsdirektiv i branschen

Mikkola medger att det inte är särskilt svårt att stjäla en lastbil om den är i gång, vilket de ofta är när de stannar för att lastas av eller på.

- Om lastbilen har en bakgavellyft eller en lyftkran så måste bilen vanligtvis vara i gång för att den ska fungera. Dessutom är chauffören oftast på lyftkranen eller vid sidan av bilen när anordningarna används, av säkerhetsskäl. Då står ju bilen i praktiken ensam.

För tillfället har transportföretagen inga gemensamma säkerhetsanvisningar om hur man förebygger stölder, men Mikkola har ett förslag.

Som en stöldförebyggande åtgärd föreslår Teppo Mikkola att lastbilschaufförer ska få direktiv om att fordonshytten ska låsas medan man lastar av eller på.

- Det är fullt möjligt att bilen kan vara i gång medan hytten är låst, säger Mikkola.