Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pulitzer till reportage om Panamadokument - Ylejournalister med om att avslöja skatteparadisen

Från 2017
Uppdaterad 12.04.2017 16:16.
Minna Knus-Galán och Kjell Lindroos har tilldelats ett av Koura-priserna.
Bildtext Ylejournalisterna Minna Knus-Galán och Kjell Lindroos tog i mars emot Yles och MTV:s utbildningsfonds Koura-pris för bästa vecko- och serieprogram.
Bild: Yle/ Kjell Lindroos

Den grävande journalistiken om de så kallade Panamadokumenten belönas med det prestigefyllda amerikanska Pulitzerpriset.

Prisjuryn berömde den ett år långa utredningen där mer än 300 reportrar på sex kontinenter samarbetade för att avslöja hur skatteparadisekonomin fungerar och hur omfattande den är.

Även Yles MOT- och Spotlightredaktörer Minna Knus-Galán och Kjell Lindroos deltog i utredningen och rapporterade om fallet på webben och tv. (Se Spotlight-programmen nedan)

Gigantisk läcka

Panamadokumenten består av en läcka på 2 600 gigabyte data. Dokumenten förmedlades först till Süddeutsche Zeitung i München som delade med sig av materialet till ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists); en organisation för grävande journalistik.

Panamadokumenten avslöjade kopplingar mellan skatteparadisbolag och mera än 140 politiker i över 50 länder, säger ICIJ.

Panamarapporteringen ledde till att politiker fick lov att avgå och banker tvingades erkänna sina tillkortakommanden. Bland annat Nordea ertappades med att ha skapat hundratals skatteparadisbolag för sina kunder.

Reportage om Trump och Putin fick pris

Washington Post-reportern David Fahrenthold belönades med Pulitzerpriset för de artiklar han skrev om Donald Trumps löften till välgörenhetsorganisationer. Det visade att hans löften om bidrag ofta hade varit överdrivna. Fahrenthold belönades också för scoop om en inspelning där Trump uttalade sig nedsättande om kvinnor.

Tidningen New York Times belönades för sina reportage om hur Rysslands president Vladimir Putin använt sin makt utanför Rysslands gränser. I verktygslådan fanns enligt reportagen lönnmord, nättrakasserier och att använda falska bevis för att sätta dit politiska motståndare.

Artikeln uppdaterades den 12 april klockan 16:12 så att man kan titta på Spotlight-programmen nedan.

Världens största läcka del 1 - Spela upp på Arenan
Världens största läcka del 2 - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln