Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Henri Kontinen: Att vara nummer ett ger inga fördelar på planen

Från 2017
Uppdaterad 11.04.2017 23:03.
Programmet är inte längre tillgängligt

Finlands genom tiderna första etta på världsrankingen i tennis har själv svårt att riktigt uppskatta sitt namn högst upp bland världens dubbelspelare. Som de flesta toppidrottare blickar Kontinen mest framåt och vet att rankingplaceringar inte är mycket värda när han ställer sig för att serva nästa gång.

Den 10 januari 2016 vann Henri Kontinen tillsammans med australiensaren John Peers dubbelfinalen i ATP-turneringen i Brisbane. Sedan dess har Kontinens framgångskurva pekat brant uppåt.

Tillsammans med Peers vann ”Henkka” under 2016 också ATP-turneringarna i München och Hamburg, ATP Masters-turneringen i Paris och som grädde på moset ATP World Tour-finalen i London.

Tre herrar och en dam

Dessutom hann Kontinen med att vinna Winston-Salem Open i augusti tillsammans med spanjoren Guillermo Garcia-Lopez, ATP-turneringen St. Petersburg i par med britten Dominic Inglot – och såklart mixeddubbeln i Wimbledon med hemmafavoriten Heather Watson.

Watson verkade lika förtjust att spela med Kontinen som en banhoppare med sin nya häst som bara flyger över alla hinder.

Sammanlagt blev det alltså åtta turneringssegrar för Kontinen under året som gjorde honom till världens hetaste dubbelspelare. Värt ändå att minnas att redan 2015 var ett fantastiskt år för Kontinen med fem ATP-titlar.

Sin första ATP-turnering vann han med Jarkko Nieminen i Kitzbühel i augusti 2014. Snacka om att ge stafettpinnen vidare.

”Fint om barn laddas med energi”

Henri Kontinen var själv som barn ett stort tennisfan och älskade att vara bollpojke på turneringar. Han fick träningsiver för långa tider om någon toppspelare slog några bollar med honom i en liten stund.

”Henkka” vet vilken betydelse idoler och förebilder har för barn och unga och bjuder gärna på sig själv då det gäller att sprida tennisens glädjebudskap. Därför är han också galjonsfiguren i Finland för ett gatutennisprojekt för barn.

Meningen är att barn ska bli bekanta med tennis på ett enkelt sätt – med mjuk boll och i princip var som helst. Senast under Davis Cup-matchen mot Madagaskar i Hangö den 6-9 april besökte Kontinen Hangö Centralskola just i egenskap av ambassadör för det som officiellt heter Street Tennis.

– Jag är bara mig själv och minns mina egna upplevelser i den där åldern, kommenterar Kontinen efter att först ha blivit omringad av en ytterst tacksam ung publik på skolgården och sedan spelat ”mjukbollstennis” i en knapp timme med eleverna i skolans gymnastiksal.

Henri Kontinen och tennisjuniorer i Sportmagasinet på tisdag (11.4) klockan 21.00 i Yle Fem och på Arenan.

Diskussion om artikeln