Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Lär dig sy kläder själv - Lees samlade länkar

Från 2017
Uppdaterad 27.01.2021 10:45.
Symaskin, nåldyna, klänningar och kjolar.
Bild: Yle/Lee Esselström

Tycker du om att sy? Är du nyfiken på att börja sy kläder själv eller vill du ha nya sömnadstips? Här har jag samlat länkar till alla klädsömnadsartiklar som jag gjort på Strömsö.

Det finns tips för olika plagg i olika sorters tyg. Kläder som sys med töjbar söm, vanlig symaskin och raksöm eller med overlocksmaskin. Bara att välja vad du är intresserad av!

Känner du dig osäker på hur du ska börja och hur du ska rita av mönstret ur en tidning med mönsterark? Då kan du ta dig en titt på den här artikeln och videon där jag berättar hur man ska tänka och gå tillväga: Hitta och rita mönster och klippa till tyg.

Är du nyfiken på hur man syr ett par mjuka byxor? Då kan du läsa mer om det i artikeln sy mjuka byxor. Här ger jag tips på hur man syr byxor med skilt fram och bakstycke, med mudd nertill och fickor sydda utanpå.

Vill du hellre sy ett par tights som bara har en mönsterdel så hittar du instruktioner i artikeln sy tights i stretchigt material. Oberoende om du syr till liten eller stor så är det samma tillvägagångssätt.

Lee syr gröna tights av stretchigt material
Bildtext Tights och klänningar Lee sytt själv.
Bild: YLE/Strömsö

Tröjor av olika slag kan man också sy själv, här finns en beskrivning på en trikåtröja med applicerad figur: Sy tröja i trikå.

Tröjan som Lee sytt har dekorerats med en rolig bläckfisk på ryggen
Bildtext Tröja med applikation på ryggen.
Bild: YLE/Strömsö

Tygresterna som blir över efter sömnad av kläder i trikå passar utmärkt att sy trosor av.

Trosor med lejon- och blommönster
Bildtext Trosor kan du sy med vanlig sicksacksöm på vilken symaskin som helst.
Bild: Yle/ Esa Saari

Jag har sytt tre olika sorters kjolar på Strömsö. Den ena kjolen är ett återvinningsprojekt med en salig blandning tyger och broderier. Man kan säga att den är sydd av lappar och har dragkedja i sidan. Hur man gör den kan du läsa om i artikeln Sy kjol av gamla dukar och stramaljbroderier.

Lees kjol av gamla dukar och stramaljbroderi.
Bildtext Kjol sydd av gamla dukar och stramaljbroderier
Bild: YLE/Strömsö

En annan återbrukskjol är sydd av ett par gamla jeans. Hur man gör en sådan kan du läsa om i artikeln kjol och väska av gamla jeans.

Jeans
Bildtext Återanvänd ett par jeans och sy en kjol med matchande väska till.
Bild: Yle/Lee Esselström

Den tredje kjolen är sydd i trikå och har snyggt fall och härlig vidd. Det är en följsam kjol som står rakt ut när man snurrar riktigt hårt. Skön både till dans, fest eller mys. Den är superlätt att sy själv i exakt passform till alla. Välj om du vill sy till en liten docka, barn eller vuxen. Så länge du kan dividera och multiplicera eller har tillgång till en miniräknare och mina enkla instruktuioner så går det som en dans. Läs mer om den i artikeln sy kjol till liten och stor.

Två randiga kjolar upphängda på en vägg
Bildtext Samma modell men fållen är klippt på olika sätt.
Bild: Yle/Lee Esselström

Vill du hellre sy en enkel klänning efter dina egna mått så ta en titt på videon och texten i artikeln 1920-tals festklänning - den modellen kan göras både till vardag och fest.

Lees festklänning.
Bildtext Festlig klänning som är lätt att sy själv.
Bild: YLE/Strömsö

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln