Glad överväger att överklaga – liten risk för nyval i Borgå
Sari Glad, som inte fick ställa upp i kommunalvalet i Borgå, funderar på att överklaga resultatet från kommunalvalet till Helsingfors förvaltningsdomstol. Tröskeln för att domstolen ska utlysa nyval är hög, säger expert vid Justitieministeriet.
– Jag har ännu inte bestämt mig, men jag överväger allvarligt att överklaga, säger Sari Glad, som ville ställa upp som obunden för Samlingspartiet i kommunalvalet i Borgå.
Glad säger att hon kommer att diskutera en eventuell överklagan till Helsingfors förvaltningsdomstol med sin jurist.
– Jag anser att det finns sådana grunder som visar att det lönar sig att överklaga, kommenterar Glad.
Hon vill ändå inte i det här skedet avslöja vilka de här grunderna är, eftersom hon först vill diskutera detaljerna med sin jurist.
– Jag vet inte hur länge en domstolsbehandling kan dröja, men jag har förstått att den kan gå snabbt eftersom beslutet kan leda till ett nyval.
Om det blir aktuellt med ett nyval vill Glad själv kandidera på nytt som obunden för Samlingspartiet. Enligt henne är partiet berett att ha henne på sin lista igen.
Hög tröskel för nyval
Arto Jääskeläinen är valdirektör vid Justitieministeriet. Han säger att det har funnits liknande fall som Glads förr, även om de inte är särskilt vanliga.
– Däremot vill och kan jag inte ta ställning till vad en möjlig överklagan kan leda till. Det får förvaltningsdomstolen besluta, säger Jääskeläinen.
På ett allmänt plan konstaterar han ändå att tröskeln för att utlysa nyval är väldigt hög. Det första kriteriet är att till exempel centralvalnämnden har gjort något som strider mot lagen.
Efter det behövs ännu bevis på att nämndens agerande har påverkat valresultatet.
– Fastän man skulle hitta en olaglighet och den är ostridbar, så tar förvaltningsdomstolen ännu ställning till huruvida den uppenbart har påverkat valresultatet. Först i ett sådant fall kan nyval utlysas.
Eftersom det i Glads fall kan handla om ett fel som har gjorts i samband med kandidatuppställningen så skulle nyval troligtvis innebära att domstolen beslutar om att alla kandidatansökningar görs om och kommunalvalslistorna fastställs på nytt.
Glad klagade redan till JO
För en vecka sedan lämnade Sari Glad in ett klagomål till riksdagens justitieombudsman. I den texten tog hon fasta på att hon anser att centralvalnämndens beslut att stryka hennes kandidatur var olagligt.
Dessutom ansåg hon att Sannfinländarnas valansvarige inte lämnade in hennes kandidatansökan till centralvalnämnden enligt bestämmelserna.
Vad hände i fallet Sari Glad?
- Glad skulle ställa upp som obunden för Sannfinländarna i Borgå, men ändrade sig och beslöt sig för att ställa upp som obunden på Samlingspartiets lista.
- Glad påstår att hon i tid skriftligen meddelade Sannfinländarnas valombud om bytet, medan valombudet påstår att han inte fick meddelandet.
- Centralvalnämnden lät inte Glad kandidera i valet över huvud taget, eftersom varken Sannfinländarna eller Samlingspartiet ville ta bort Glads namn från sina listor.
- Det går inte att ställa upp för två partier i kommunalvalet samtidigt.
- Under den senaste fullmäktigeperioden satt Glad i Borgåfullmäktige som obunden för Sannfinländarna.