Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sergei Eremenko kan bli Europas guldpojke – tävlar mot koppel toppnamn

Från 2017
Sergei Eremenko, FF Jaro 2015.
Bildtext FF Jaro-produkten Sergei Eremenko med bland flera superjuniorer.
Bild: All Over Press

Finlands juniorlandslagsspelare Sergei Eremenko är en av kandidaterna till Golden Boy-priset som delas ut till den bästa unga spelaren i Europa.

Spelare som Lionel Messi, Sergio Agüero, Wayne Rooney och Paul Pogba har tilldelats utmärkelsen längs med åren – nu är Sergei Eremenko en av kandidaterna.

Det handlar om Golden Boy-priset, som italienska Tuttosport sedan 2003 delat ut till den bästa under 21-åriga fotbollsspelaren i en europeisk liga.

– Jag tror på mig själv och litar på mina tränare. De har sett ganska många juniorer klättra genom deras organisation till världseliten, sade Eremenko i Yle Sportens intervju vid årsskiftet.

Den FF Jaro-fostrade 18-åringen håller tillvidare till i FC Basels U21-lag och väntar fortfarande på sin debut i den schweiziska herrligan.

Drös med stora namn

Eremenkos chanser att vinna är försvinnande små. Kandidatlistan innehåller nästan hundra namn och med finns flera ungdomar som redan är etablerade i toppklubbar.

Till exempel tävlar Eremenko mot AC Milan-målvakten Gianluigi Donnarumma, Borussia Dortmund-stjärnskottet Ousmane Dembélé, AS Monacos Kylian Mbappé, samt Premier League-anfallarna Gabriel Jesus och Marcus Rashford.

Med finns även Bayern Münchens portugis Renato Sanches, som vann priset i fjol. Sverige har tre representanter i Borussia Dortmunds Alexander Isak, Sunderlands Joel Asoro och Malmös Erik Andersson.

Eremenko är långt ifrån den enda på listan med känd fotbollspappa. Med finns också till exempel Luca Zidane, Justin Kluivert, Ianis Hagi och Federico Chiesa.

Eremenko är den enda finländaren med – men viss finskkoppling har även holländaren Jari Schuurman, som fått sitt förnamn efter Ajaxikonen Jari Litmanen.

Se hela kandidatlistan och rösta på din egen favorit här (Tuttosports webbplats)!

Diskussion om artikeln