Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

G7 kom inte överens om nya sanktioner mot Ryssland

Från 2017
Uppdaterad 11.04.2017 16:36.
G7-ländernas utrikesministrar möttes i Lucca, Italien. Från vänster: Japans utrikesminister Fumio Kishida, Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel, USA:s utrikesminister Rex Tillerson och till höger Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson. 11.4.201
Bildtext G7-ländernas utrikesministrar möttes i Lucca, Italien. Från vänster: Japans utrikesminister Fumio Kishida, Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel, USA:s utrikesminister Rex Tillerson och till höger Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson.
Bild: AFP / Lehtikuva

G7-ländernas utrikesministrar enades inte om några nya sanktioner mot Ryssland på grund av giftgasattacken i Syrien. Nu ska USA:s utrikesminister möta sin ryske kollega i Moskva.

Utrikesministrarna inom G7 och en del av deras allierade från Mellanöstern möttes i Italien för att komma fram till en gemensam syn på Syrienkrisen, innan USA:s utrikesminister Rex Tillerson åkte till Moskva för att träffa sin ryske kollega Sergej Lavrov.

Speciellt Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson hade talat för nya sanktioner mot ryska militärer efter giftgasattacken mot en rebellkontrollerad stad i Syrien förra veckan.

Han fick inte speciellt stort stöd bland sina utrikesministerkolleger. Exempelvis Italien motsatte sig uttryckligen det brittiska initiativet.

"Fel att tränga in Ryssland i ett hörn"

Enligt Italiens utrikesminister Angelino Alfano skulle det vara fel att isolera Ryssland eller tränga in Ryssland i ett hörn.

Västländer beskyller Syriens president Bashar al-Assad för giftgasattacken som dödade uppemot 90 människor.

Ryssland har försvarat sin allierade och förnekat att syriska regeringsstyrkor skulle ligga bakom attacken.

USA svarade på giftgasattacken med att anfalla en syrisk flygbas i fredags och den attacken har fördömts i hårda ordalag av Syrien och dess allierade Ryssland och Iran.

"Assadfamiljens välde närmar sig slutet"

G7-gruppens utrikesministrar var eniga om att Syrienkonflikten inte kan få någon fredlig lösning så länge al-Assad sitter vid makten.

- Det står klart för oss att Assadfamiljens välde närmar sig slutet, sade USA:s utrikesminister Rex Tillerson innan han lämnade G7-mötet i Lucca för att åka vidare till Moskva.

- Jag hoppas att Rysslands regering inser att de har lierat sig med en opålitlig partner i Bashar al-Assad, sa Tillerson med hänvisning till giftgasattacken.

Han sade sig också undra om det tjänar Rysslands intressen på längre sikt att vara allierad med Assad-regimen, iranierna och Hizbollah.

Tillerson menade att Ryssland skulle förtjäna på att istället liera sig med USA, andra västländer och länder i Mellanöstern "som söker en lösning på Syrienkrisen".

Förväntningarna är låga på Tillersons besök hos Rysslands utrikesminister senare på tisdagen.

Källor: Reuters, AP, AFP, BBC

Diskussion om artikeln