Farmområdet i Fäboda får svidande kritik från politiker
Farmområdet i Fäboda borde ses som ett storskaligt industriområde säger Anders H Byggmästar, medlem i miljö- och byggnadsnämnden i Jakobstad. Kanske vore det bästa att riva upp tillstånden och börja om från grunden.
Just nu rinner vatten från det stora farmområdet i Fäboda direkt ut i Fäbodaviken utan att passera reningsverk.
Byggmästar som själv bor i Fäboda säger att farmområdet vuxit och vuxit och nu borde ses som ett storskaligt industriområde .
- Och då är frågan om man borde dra in tillstånden och kräva att farmarna bygger om för den verksamhet som faktiskt bedrivs där i dag.
Byggmästar säger att man grundligt borde gå igenom hur och för vad området är planerat, vad som verkligen finns på området i dag och om verksamheten fyller miljökraven.
- Man driver stor business på området och då måste man också uppfylla gällande miljökrav. Annars måste farmerna flytta på sig, säger Byggmästar.
Oskälig åtgärd
Att riva upp tillstånd vore en överdriven åtgärd säger Steven Frostdahl som är ombudsman för Svenska Österbottens pälsdjursodlarförening och samarbetar med farmarna i miljöfrågor.
- Det vore oskäligt. De har ju alla sina miljötillstånd och vi måste se långsiktigt på hur området utvecklats, säger Frostdahl.
Frostdahl säger att man vidtagit många miljöförbättrande åtgärder under de senaste åren för hundra tusentals euro och arbetet fortsätter.
Just nu håller man på att installera flera pumpar. I och med ymniga flödesvattnet har pumpeffekten inte varit tillräcklig. Problemet är främst vårflödet. Läget har varit mångfalt värre tidigare säger Frostdahl och allt åtgärdas inte i en handvändning.
- Man måste pröva sig fram för att hitta rätt lösningar, säger Frostdahl.
Återkommande olägenheter
Farmerna i Fäboda är ett regelbundet återkommande diskussionsämne i miljö- och byggnadsnämnden. Härom veckan gällde det luktproblem säger Byggmästar. Man besluter i nämnden om att mätningar ska göras, men det är svårt att komma åt problemet säger Byggmästar.
- Om jag säger som det är, så är det faktiskt svårt. Det är en sak att skriva ett papper om att man ska kontrollera, men vem gör det sedan och korrigeras de brister man upptäcker? Det finns protokoll på allt men det är inte så enkelt, säger Byggmästar.
Vid lågvatten sitter måsarna i tusental på sandbankarna ute i Mjölvacka och hämtar mat från farmerna säger Byggmästar. Vid högvatten rinner bassängen över.
För två år sedan byggdes en ny bassäng på området och man använder nät över burarna för att måsarna inte ska hämta mat.
- Man lappar på med olika åtgärder på området, men kommer egentligen inte åt problemet, säger Byggmästar.
Miljö- och byggnadsnämnden besökte farmområdet för två år sen. Anders H Byggmästar säger att han närmast blev chockad över att det var ett stort industriområdet.
- Det började med några farmer men har växt till ett storskaligt industriområde, säger Byggmästar.
Eländigt säger De gröna
De grönas fullmäktigeledamot Anna-Maija Lyyra säger att det är eländigt att vatten från farmområdet rinner förbi reningsverket och ut i havet. Kväve och fosfor orsakar övergödning och Fäbodaviken är känslig, grund och vattnet cirkulerar långsamt.
- Det är riktigt eländigt och det är förvånande att det har fått fortgå år efter år. Det är dynga direkt till havet, om man säger så, säger Lyyra.
Lyyra säger farmernas reningssystem borde vara slutet så att inget kommer ut därifrån. Hon är enig med Byggmästar om att farmområdet borde ses som ett stort industriområde och området har vuxit staden ur händerna.
- Man ansöker om miljötillstånd för ett visst ändamål och en viss mängd djur utan att kontrollera hur många djur det finns på hela området. Det har smugit sig på och helheten har inte blivit kollad, säger Lyyra.
Miljöinspektören på besök
Staden övervakar knappa hälften av miljötillstånden på farmområdet och NTM-centralen resten. Tf. miljöinspektör Sofia Zittra-Bärsund besökte området på tisdagen. Hon säger att läget är så som Kenneth Nygård och Anders Kronholm beskriver det.
Är det avföring som rinner ut?
- Ungefär hälften av farmerna har täta underlag och urinet leds till brunnar. Från resten går dräneringsvattnet via dikena och samlas upp och leds via två reningsverk, det är svårt att dimensionera dem för så här stora flöden.
Vad kan ni göra?
- Vi ser till att de följer sina miljötillstånd och vi tar prov av det renade vattnet två gånger om året. Nu sätter man in extra pumpar. Det kanske låter som om vi inget gör, och kanske gör vi för lite men vi för ständiga diskussioner med farmarna, säger Zittra-Bärsund.
Men ni tar väl inga prover på vattnet som rinner förbi reningsverken?
- Nej, just nu mäter ingen. Men miljövårdsbyrån har tidigare varit ute och tagit prov av ytvattnet som finns i Fäbodabäcken och diket.
Zittra-Bäsund säger att ett så stort farmområde med en bäck som leder ut till en havsvik är känsligt, det är klart att naturen påverkas.
- Just nu kan man ju anse att området inte är så lämpligt. Men de har placerats där och har giltiga tillstånd.
Laglig rätt att verka
Zittra-Bärsund säger att det är lätt att vara efterklok och att lagstiftningen kanske inte alltid ser till helheten när till exempel regionförvaltningsverket beviljar tillstånd.
Zittra-Bärsund säger att det i dagsläget är det svårt att göra något åt farmerna.
- Att riva upp tillstånden är inte heller juridiskt lätt. Farmarna har laglig rätt att utöva sin verksamhet, säger Zittra-Bärsund.
Artikeln korrigerad den 12.4. Anders H Byggmästar är medlem, inte ordförande för miljö- och byggnadsnämnden i Jakobstad.