Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Anne Hietanen: Skam som valuta

Från 2017
Uppdaterad 12.04.2017 14:47.
Anne Hietanen
Bild: YLE/Barbro Ahlstedt

Alla pratar om skam, tv-serien Skam, men också skam helt allmänt.

Det känns som om det nu just är populärt att visa sig sårbar och sårbar är man definitivt när man skäms. Den som är för perfekt kan upplevas som oärlig eller åtminstone ytlig.

Kändisar som blottar sig

Jag trodde aldrig att jag skulle komma till en punkt då jag nästan är trött på skam, då jag tycker att vissa intervjuer och artiklar känns opportunistiska i den bemärkelsen att folk blottar sig för att de vet att folk kommer att gilla det. Det känns oärligt, men samtidigt vem är jag att döma. Om en kändis blottar sig och på så sätt får andra att må bättre, då är det ju inget att klaga över? Eller? Måste motivet alltid vara att man vill hjälpa andra, att man visar sig svag för att andra skall kunna känna igen sig och dessutom känna sig mindre ensamma. 

En bekant till mig ställde upp på en större intervju där hen berättade om en för hen svår sak. Hen hade inget behov av publicitet eller medömkan men gjorde det för att kunna hjälpa andra. Hen hade inte talat offentligt om saken någonsin för att skydda sig själv för eventuella kommentarer och för att hen var så mycket annat än den här svåra saken.

Sårande kommentarer

Responsen var oerhört kärleksfull, hen kändes sig både upplyft och älskad. Men sedan började spekulationerna om att hen pratat om saken för att förbättra sitt "brand", fastän just det var den sista tanken hen haft, men tydligen hade det faktiskt fungerat just så. Det oaktat var kommentarerna mycket sårande.

Jag säger inte att det inte fungerar, men den som funderar på att blotta sig för att bli omtyckt, för att få flera likes kanske kunde försöka hitta en annan väg. Jag trodde faktiskt aldrig jag skulle säga det, men det är nästan så att jag just nu föredrar en perfekt yta, ett vackert instagramflöde än sårbarhet och ett ständigt blottande av själen. Nästan.

Programmet är inte längre tillgängligt