Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Kari och Aalto Grönas favoriter, ägg finns i butiker, Spicer ber om ursäkt

Från 2017
Uppdaterad 12.04.2017 08:08.
Tio närproducerade ägg i en äggkartong.
Bild: Yle/Hanna Othman

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes

Mätningarna före kommunalvalet underskattade stödet för Samlingspartiet och SDP, medan Sannfinländarna och Centern fick ett högre stöd i mätningarna än i verkligheten. Det visar Svenska Yles granskning.

Riksdagsledamöterna Emma Kari och Touko Aalto är de största favoriterna för posten som de Grönas nya ordförande, rapporterar Uutissuomalainen. Av 39 partifullmäktige fick Uutissuomalainen tag på 38 - av dem ville nio se Kari som ny ordförande, medan sex skulle ha röstat på Aalto.

Landskapsregeringen på Åland har köpt fyra containrar med oljebekämpningsmaterial tillverkade av företaget Lamor i Borgå.

Inför påsken har det rapporterats om äggbrist och att ägghyllorna kan stå tomma i en del butiker. Rundringningar till butiker visar dock att det finns gott om ägg.

Det finns en stor svart bostadsmarknad i de finländska studiestäderna och särskilt huvudstadsregionen, rapporterar FNB. Att bostäder hyrts vidare illegalt upptäcks ofta då myndigheterna försöker få tag i den person som officiellt är skriven i bostaden.

Världen

Vita husets pressekreterare Sean Spicer har bett om ursäkt för sitt uttalande som ledde till höjda ögonbryn på många håll. Han gjorde en jämförelse till Hitler då han talade fördömande om Ryssland allians med Syriens president Bashar al-Assad efter den förödande kemvapenattacken förra veckan.

Tre explosioner inträffade vid Borussia Dortmunds spelarbuss inför Champions League-match mot AS Monaco på tisdag kväll. Matchen sköts upp och backen Marc Bartra vårdas på sjukhus.

Efter två rätt svaga resultat går ryktena redan heta i italiensk F1-media om Kimi Räikkönens position i Ferrari.

Vädret

Ett djupt lågtryck över Norra Österbotten rör sig österut. Halvklart till mulet och speciellt i eftermiddag lokalt snöbyar/regnskurar. Dagens högsta temperatur 1...7 grader, i norr -3..+1...grader.

Diskussion om artikeln