Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spicer ber om ursäkt för Hitler-uttalande - men stormen bedarrar inte

Från 2017
Uppdaterad 12.04.2017 13:48.
Vita husets pressekreterare Sean Spicer bad om ursäkt för Hitler-uttalande.
Bild: EPA/Olivier Douliery / POOL

Vita husets talesman Sean Spicer har bett om ursäkt för att ha påstått att Hitler inte använde sig av kemiska vapen och att Hitler åtminstone inte använde gas mot sitt eget folk, som al-Assad.

I en intervju med CNN medgav Spicer att han misslyckats då han försökte understryka hur avskyvärt Syriens president Bashar al-Assad hade agerat "då han använde kemiska vapen mot sitt eget folk förra veckan".

- Ärligt talat gjorde jag av misstag en olämplig och okänslig hänvisning till förintelsen och det går inte att jämföra, sade Spicer.

Men ursäkten räcker knappast. Hans jämförelser mellan al-Assad och Hitler har väckt en storm i sociala medier. Demokrater och judiska intresseorganisationer har krävt hans avgång.

Trampade ordentligt i klaveret

Det var under Vita husets pressmöte på tisdagen som Spicer försökte fördöma Rysslands stöd för Syrien genom en jämförelse med andra världskriget.

- Vi hade någon så avskyvärd som Hitler som inte ens nedlät sig till att använda sig av kemiska vapen. Så man måste - om man är Ryssland - fråga sig själv om det här är ett land som man vill liera sig med, sade Spicer under pressmötet.

Senare under presskonferensen bad ABC News om ett förtydligande av det här uttalandet och det förtydligandet som Spicer kom med var märkligt och gjorde situationen etter värre.

- Jag tror att vad gäller saringas...så fanns där inget....han använde inte gas mot sitt eget folk på samma sätt som Assad gör....Det var inte...han tog dem till Holocaust-centret, jag förstår det. Men jag sade att på det sättet som Assad använde dem när han släppte ner dem på oskyldiga mitt i stan, sade Spicer.

"Ta dig tid att besöka förintelsemuséet"

Spicers virriga uttalanden väckte omedelbart en storm på Twitter och andra sociala medier. Han häcklades för att ha bortsett från nazisternas koncentrationsläger och många undrade också över hans uttryck "Holocaust-center".

Bland många andra reagerade också Bill och Hillary Clintons dotter Chelsea på Twitter.

.

Chelsea Clinton hoppades att pressekreteraren skulle ta sig tid att besöka förintelsemuséet (United States Holocaust Memorial Museum) som ligger bara några kvarter från Vita huset.

Andra beskyllde Spicer mera direkt för att förringa eller till och med förneka förintelsen.

Exempelvis Anne Frank-centret i New York krävde på sin Facebook-sida att president Donald Trump ska avskeda Spicer och beskrev Spicer som en förintelseförnekare.

Också flera demokratiska politiker har krävt det samma.

Redan i januari i samband med Förintelsens minnesdag väckte Vita huset förargelse. Trump höll då ett tal för att hedra nazismens offer, men han nämnde aldrig judarna.

Källor: AP, New York Times, Reuters, CNN

Diskussion om artikeln