Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kaskö raggar företag igen

Från 2017
Godståg i Kaskö
Bild: Patrik Hellman

Kaskö försöker igen ragga företag. Efter Metsä-Botnias nedläggning anlitade staden diverse konsulter utan resultat. Nu sätter man sin tillit till ett näringsombud.

Johanna Peltoniemi heter Kaskös nya näringsombud. Hon utsågs på två år av stadsstyrelsen i tisdags. Tio personer hade sökt jobbet. Till utbildningen är Peltoniemi ekonomie magister och bosatt i Östermark ( på finska Teuva).

Kaskö hade tidigare anlitat konsulter efter Metsä-Botnias nedläggning i hopp om att få nya företag till staden.

- Konsulterna var en besvikelse, det gav i princip plus minus noll, säger stadsstyrelsens ordförande Carl-Gustav Mangs.

Riktigt stora förhoppningar på att ett näringsombud ska åstadkomma stordåd har Mangs inte heller. Konsultfirmorna staden anlitade var jättestora och hade flera personer inkopplade och ändå gav det så lite, säger Mangs.

- Det kommer att vara ett jättehårt arbete för en enda person att få hit mera företag.

Nya näringsombudet Johanna Peltoniemi börjar jobbet den 24 april. Till arbetsuppgifterna hör att ge företagen rådgivning, marknadsföra staden och skapa nya arbetsplatser.

Hamnen är ljusglimten

I första hand var det hamnen konsulterna försökte marknadsföra, men också det med svagt resultat. Kanske det är nya tider nu och något måste vi försöka göra därför att ekonomin i staden är så dålig, säger Mangs.

Och i Kaskö går man i väntans tider. En motion om att inleda förhandlingar med Närpes om samgång är inlämnad och den får nya fullmäktige på sitt bord.

- Tanken är att ta upp motionen före semestern, men det går säkert till hösten innan det är klart.

En ljusglimt är ändå att hamnen ger en stabil inkomst. Kaskö Hamn har också fått grönt ljus för att förlänga Yttre hamnens kaj med 55 meter.

Det kostar på cirka 600 000 euro och bolaget gör det som egen investering.

Diskussion om artikeln