Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Potatisnäringen ska få nytt lyft i Kristinestad

Från 2017
Potatis på Borgå torg
Bild: Yle/Carmela Walder

I Kristinestad har ett nytt projekt startat för att utveckla, stärka och befästa potatisnäringen i regionen. Meningen är också att man ska damma av det dåliga rykte som potatisen fått under de senaste åren.

- Potatisnäringen är ju en viktig näring som sysselsätter många och tanken är att producenternas kompetens ska utvecklas. I första skedet ska alla producenter höras och jag kollar vad de har för tankar inför framtiden. Vad behöver de för verktyg, vad behöver de för skolning? Sådant här kan projektet hjälpa till med, säger projektledaren Theresa Gull.

Potatisforskningsinstitutet Petla är med i projektet och de håller som bäst på att utarbeta ett nytt kvalitetsklassificeringssystem som enligt Gull förhoppningsvis ska användas av hela potatisnäringen i Finland.

- Det här nya kvalitetsklassificeringssystemet ska möjliggöra en enhetlig klassificering av potatisen. De ska uppfylla vissa minimikrav, att det till exempel inte ska finnas röta och att den gemensamma kvalitetsklassificeringen ska följas av hela marknaden.

Viktigt är också att höra vad konsumenterna tycker och vad de anser att kunde förbättras.

- Det är ju konsumenten i sista hand som ska köpa produkterna som odlas här, så jag anser att konsumenterna ska höras på något sätt, men det har vi inte ännu riktigt funderat ut. Man kunde ta modell av till exempel motsvarande projekt inom växthusnäringen där man har varit med på till exempel större evenemang som trädgårdsmässor där det rör sig mycket folk och höra hur de upplever potatiskvaliteten idag.

Theresa Gull.
Bildtext Therese Gull.
Bild: Yle/Juho Karlsson

Konsumenterna relativt nöjda

De konsumenter som Yle Österbotten talat med verkar i det stora hela vara nöjda med den produkt som de får, åtminstone i Kristinestad.

- Vi har verkligen bra potatis här i Lappfjärd och Kristinestad. Det finns olika sorter för olika ändamål och kvaliteten och utbudet är bra så jag har inget att klaga på, säger Sastmolabon Benita Hansas-Mattila.

- Jag tycker det är ganska bra faktiskt för tillfället. Jag köper inte de här som är färdigt inplastade utan av lokala odlare, konstaterar i sin tur Kristinestadsbon Helge Nyström.

- Jag tycker det är väldigt bra kvalitet oberoende av vilken sort du köper, säger Per-Olof Aspfors.

Men det finns även de som gärna skulle se lite bättre kvalitet på potatisen.

- Rätt så bra, men ibland är det gröna bland med så man måste kolla noga, säger Ann-Mari Myllyluoma.

- Det varierar. Jag köper oftast en två kilos säck och då ser man inte alltid vad som finns inuti, säger Antti Savolainen.

Nyligen upptagen potatis på vagn
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Potatisen har fått ett dåligt rykte

De flesta av oss kommer säkert ihåg den potatis som serverades i skolan och som oftast var gummilik och smakade ingenting.

Dessutom har det på senaste tiden varit trendigt med LCHF- dieter och GI-metoden, där kolhydratintaget ska vara så lågt som möjligt. Det här har enligt Gull påverkat potatiskonsumtionen.

- Potatisen är ju ändå en basråvara som har funnits länge med i finländarnas matvanor, men jag tror samtidigt att potatisen fått lite onödigt dåligt rykte under de senaste åren på grund av alla trendiga dieter. Kanske det är dags att damma av det här ryktet och ta fram de här hälsosamma och nyttiga aspekterna, konstaterar Gull.

- Vi borde få speciellt barn och unga intresserade av potatisen. I dagens läge ska allt vara så snabbt tillagat, kanske man måste lära dem att ha lite tålamod då man tillreder maten.

Det här passar väl ganska bra in i Citta Slow-staden Kristinestad?

- Kanske vi kan kombinera Citta Slow och potatisen som slow food, avslutar Gull.

Diskussion om artikeln