Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Varv öppnar i Valkom - “Lovisa stad ville ha oss”

Från 2017
fartyg i Lovisa hamn
Bild: YLE/Stefan Paavola

Det var stadens aktivitet som fick före detta Borgå varv att satsa på Lovisa. I oktober ska den första dockningen ske på det nya varvet.

Vd Jukka Jaatinen säger att den främsta orsaken varvet valt att sätta sina bopålar i Valkom är att Lovisa stad vill utveckla området.

- Lovisa stad vill utveckla Valkom till ett marint kluster. Det var Lovisaborna, både ämbetsmän samt förtroendevalda, som ville ha oss dit. De vill överlag utveckla området och dess aktiviteter, säger vd Jukka Jaatinen.

Suomenlahden Telakka har rott i land det nya varvets finansieringsrunda. Bolaget har redan bytt namn och nu ska före detta Borgå varv också flytta ort till Lovisa. Jaatinen uppskattar att den första dockningen i det nya varvet kan ske i oktober 2017.

Djup hamn i Lovisa

- Där i Valkomområdet finns det en mycket bra infrastruktur, där är Hollming Works, där är Terramare och flera andra aktörer inom den marina branschen. Där är också en bra farled. Det är 9,5 meter farled ända till stranden. Stranden där är djup, säger Jaatinen från Suomenlahden Telakka.

Varvet kommer att grundas i norra ändan av hamnområdet. Maximimåttet på de fartyg som ska underhållas på det kommander varvet är 85 meter längd och 12,5 meter bredd.

Varvet ska också modernisera och modifiera fartyg.

Valkom hamn i Lovisa

Det vänder uppåt för Lovisa hamn

Bättre konjunktur och nytt samarbete är orsaken.