Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Guld är en realistisk målsättning” – så här ser Lejonens potentiella OS-lag ut

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Teemu Selänne i OS i Sotji
Bildtext Senast blev det brons i OS – nästa år hör Finland till guldkandidaterna.
Bild: All Over Press

En Lejontrupp utan NHL-spelare ska åka på medaljjakt till Sydkorea. Hur ser manskapet ut? Yle Sportens Christian Vuojärvi och Anders Nordenswan samt hockeyjournalisten Risto Pakarinen svarar på frågan.

NHL kom med ett dystert besked i början av april: ligan gör inget OS-uppehåll, vilket innebär att stjärnglansen i turneringen falnar.

Lejonen deltar alltså i OS utan lirare som Mikael Granlund, Patrik Laine och Aleksander Barkov. Spelare som Oskar Osala får i stället chansen. Alla tre experter tror att Osala tar en plats i truppen.

Anders Nordenswan tror att Finland kan ta guld i OS – och att Schweiz har chans till medalj. Så här ser tänker och tycker Nordenswan:

Finlands OS-chanser: Samma som i vilken EHT-turnering som helst – guld är en helt realistisk målsättning. Schweiz kan i en turnering utan OS-spelare vara en verklig medaljfavorit och Kanada och USA kan kanske koka ihop lag med JVM-stämpel som skrinnar benen under motståndarna. I princip är det ändå EHT-styrkeförhållanden som gäller.

Om man säger att Finlands medaljchanser skulle öka märkbart i och med att NHL är borta, så tycker jag att man förbiser det att Finland tagit medalj i de tre senaste OS-turneringarna med världens bästa spelare. Det är faktum – utan om och men.

Målvakter:

Mikko Koskinen
Joni Ortio
Kevin Lankinen

Kommentar: Mikko Koskinen är en världsmålvakt, Joni Ortio kan ännu också bli det och Kevin Lankinen (om han spelar i Finland) kan vara ligans bästa målvakt nästa år. Koskinen är obestridlig etta. Eero Kilpeläinen, Jussi Rynnäs och Harri Säteri i följande tågvagn.

Mikko Koskinen räddar en puck liggande.
Bildtext SKA-målvakten Mikko Koskinen har räddat 93,7 procent av skotten i KHL:s slutspel.
Bild: All Over Press

Försvar:

Juuso Hietanen–Joonas Järvinen
Sami Lepistö–Sami Niku
Ville Lajunen–Mikko Lehtonen
Niko Mikkola–Miro Heiskanen

Kommentar: dags för våra juniorvärldsmästare att stiga in i hetluften på herrnivå. Litar på att Niku, Mikkola, Lehtonen och Heiskanen om knappt ett år är minst lika bra som de spelare som de skuffar ut ur truppen. Hietanen, Järvinen, Lepistö och Lajunen står för rutin och kan vid behov grovjobba.

Nu skall det malas kött runt motståndarmålet.

Anders Nordenswan

Anfall:

Oskar Osala–Joonas Kemppainen–Teemu Hartikainen
Roope Hintz–Antti Suomela–Miro Aaltonen
Henrik Haapala–Jani Lajunen–Olli Palola
Jesse Joensuu–Jarno Koskiranta–Veli-Matti Savinainen

13:e. och 14:e anfallare: Mika Pyörälä, Antti Erkinjuntti

Kommentar: jag vill se en första kedja som har mest muskler i OS. Det får vara nog nu med en blåvit paradkedja som tvingas ut i hörnen av stora stygga backar: nu skall det malas kött runt motståndarmålet.
Andra kedjan skall vara snabb, spelskicklig och målfarlig. Antti Suomela kan vara ligans bästa center säsongen 2017-2018 Tredje kedjan har Tapparas kvalitetsstämpel – en trio som hugger till när det gäller.

Fjärde kedjan skall klara av alla roller och gärna spela mot motståndarens första kedja. Pyörälä kan hoppa in var som helst och Erkinjuntti kan ta Hintz plats vid behov. Han och Aaltonen har spelat fint tillsammans i landslaget .

Det här anfallet handlar om speed och skicklighet, med en lite biffigare fjärdelina.

Risto Pakarinen

Pakarinen: Finland en av favoriterna

Hockeyjournalisten Risto Pakarinen håller med Nordenswan: Finland har chanser att gå riktigt långt i turneringen.

Här är Pakarinens lag och kommentarer:

Finlands chanser i OS-turneringen: Som en av de sex stora hockeynationerna i världen är Finland en av favoriterna oavsett vilka som är med, vilket säger allt om landets hockeyresurser. Dessutom spelar finländarna alltid som ett lag, vilket ger laget en fördel i en kort turnering.

Anfall:

Veli-Matti Savinainen–Petri Kontiola–Juhamatti Aaltonen
Henrik Haapala–Ilari Filppula–Sakari Salminen
Tuomas Kiiskinen–Roope Hintz–Olli Palola
Jesse Joensuu–Teemu Hartikainen–Oskar Osala
Tuomo Ruutu

Juhamatti Aaltonen med pucken.
Bildtext Humörspelaren och artisten Juhamatti Aaltonen tar plats i Pakarinens förstakedja.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Kommentar: Det här anfallet handlar om speed och skicklighet, med en lite biffigare fjärdelina. Tuomo Ruutu kanske är något av en överraskning, men veteranledarskap är aldrig fel. Räknar också kallt med att några av de yngre spelarna tar ett kliv framåt under nästa säsong.

Försvar:

Sami Lepistö–Juuso Hietanen
Topi Jaakola–Kristian Näkyvä
Tuukka Mäntylä–Otso Rantakari
Urho Vaakanainen–Lasse Kukkonen

Kommentar: Halva försvaret ser ut som det brukar med NHL-spelarna också. Lepistö, Hietanen, Jaakola, Mäntylä bildar en bra stomme. Vaakanainen? Ja, varför inte?

Antti Niemi räddar pucken
Bildtext Antti Niemis NHL-dagar kan vara räknade.
Bild: Matthew Pearce\Icon Sportswire

Målvakter:
Mikko Koskinen
Joni Ortio
Antti Niemi

Kommentar: Mikko Koskinen är en av de bästa målvakterna utanför NHL, Joni Ortio var bra i Skellefteå i år men han har egentligen aldrig haft en supersäsong. Han mår bra av att stanna i Sverige lite till.

Bubblaren på målvaktsfronten är Antti Niemi vars NHL-kontrakt kanske kommer att köpas ut, och då tar nog NHL-resan slut också.

Faktum är att Finlands chanser att hävda sig förbättras i en turnering utan NHL-stjärnor.

Christian Vuojärvi

Vuojärvi: Finland och Tre Kronor jämnstarka

Yle Sportens Christian Vuojärvi säger att Finlands chanser förbättras då NHL-spelare inte medverkar.

Se bara på VM och World Cup i fjol. Finland tog silver i ett B-betonat VM och gjorde bara ett mål i hela turneringen då världens bästa spelare var på isen i World Cup.

Finlands chanser i OS-turneringen: Det är naturligtvis synd att NHL-spelarna inte medverkar. Men faktum är att Finlands chanser att hävda sig förbättras i en turnering utan NHL-stjärnor.

Framför allt Kanada och USA försvagas avsevärt mer än de europeiska lagen. Också Sverige skulle rankas högre än Finland ifall NHL-spelarna skulle delta.

Utan NHL-spelare känns Lejonen och Tre Kronor jämnstarka. Visst Lejonen har tagit medalj i alla OS-turneringar men insatsen i World Cup är trots allt den närmaste referenspunkten.

Tre kronor firar ett mål.
Bildtext Utan NHL-spelare är ärkerivalen Sverige är lika bra som Finland, menar Vuojärvi.
Bild: All Over Press

Anfall:

Teemu Hartikainen–Petri Kontiola–Teemu Pulkkinen
Oskar Osala–Jarno Koskiranta–Olli Palola
Veli-Matti Savinainen–Joonas Kemppainen–Mika Pyörälä
Tommi Huhtala–Jani Lajunen–Antti Pihlström

13:e och 14:e forward: Tomi Sallinen, Jesse Joensuu

Kommentar: Centerpositionen oroar mig allra mest. Petri Kontiola känns som det enda kreativa alternativet. Teemu Ramstedt kan komma på fråga, men håller han i det högre internationella tempot?

Teemu Pulkkinen räknar jag med att återvänder till Europa i sommar efter sina tunga säsonger i Nordamerika. I övrigt så har jag inte räknat med AHL-spelare.

Sami Lepistö, 2015.
Bildtext Rutinerade Sami Lepistö får en framträdande roll i Vuojärvis trupp.
Bild: All Over Press

Försvar:

Sami Lepistö–Juuso Hietanen
Atte Ohtamaa–Anssi Salmela
Topi Jaakola–Joonas Järvinen
Lasse Kukkonen–Tommi Kivistö

Kommentar: Man tager vad man haver. Ville Lajunen är ett alternativ men han känns lite väl svajig i sitt defensiva spel. Om Ville Pokka återvänder till Europa torde han ligga väl till.

Målvakter:
Mikko Koskinen
Joni Ortio
Juha Metsola

Kommentar: Finlands starkaste lagdel. Jag tycker att Mikko Koskinen håller världsklass. Förhoppningsvis hålls han frisk. Ortio och Metsola är tillräckligt duktiga och dessutom personer som sprider en god stämning i omklädningsrummet. Jussi Rynnäs och Harri Säteri är gångbara ersättare.

OS i Pyeongchang börjar den nionde februari 2018.

Diskussion om artikeln