Hoppa till huvudinnehåll

Sex & sånt

Dan Granqvist: Den perfekta pappan som aldrig blev pappa

Från 2017
Uppdaterad 15.04.2017 19:12.
Dan Granqvist
Bildtext Dan Granqvist berättar om tankarna kring föräldraskap.
Bild: Yle / Camilla Fagerholm

“Du kommer att bli en bra pappa” har jag fått höra stora delar av mitt liv. Eller egentligen stora delar av min ungdom. Den frasen har jag inte hört en enda gång sedan jag kom ut ur skåpet.

Jag har alltid älskat barn. Jag sitter hellre vid barnbordet och clownar mig än dricker vin vid vuxenbordet. Att få barn att skratta och vara glada har alltid varit något av det viktigaste för mig. Därför har jag också hela min ungdom fått höra från jämnåriga och vuxna omkring mig om hur bra pappa jag någon gång kommer att bli. Men jag blir nog aldrig en pappa.

Jag tror att jag redan i något år varit i läget “det händer om det händer”, som många par kanske känner igen. Det vill säga att man inte aktivt försöker skaffa barn, men man försöker inte heller undvika det. Men lever man, som jag, i en samkönad relation så händer det inte sådär bara. Det är något som ska planeras, diskuteras och kartläggas. Alternativen till hur man kan skaffa barn ska vägas mot varandra och i många fall ska plånboken vara väldigt djup.

Att skaffa barn för samkönade par är långt ifrån något som "händer om det händer".

Man ska gå på möten, utvärderingar, undersökningar och så vidare. Eller så ska man ha en väldigt god vän som man skaffar barn med. Då är det många som väljer att skriva ett kontrakt. Ett kontrakt! Detta för att göra upp spelregler kring skyldigheter och rättigheter gentemot barnet. Att skaffa barn för samkönade par är långt ifrån något som "händer om det händer".

Dan med provtagningsburkar i handen
Bildtext Donerad sperma är ett sätt för lesbiska par att skaffa barn.

Är det vetskapen om detta som gjort att ingen mer sagt att jag kommer att bli en bra pappa? Eller är det önskan om att jag inte ska skaffa barn som gjort att folk slutat säga så? Kanske har folk mitt i allt vaknat upp och insett att möjligheterna att skaffa barn inte är lika för alla? Jag tror, och hoppas, på det sista alternativet.

Oavsett så hoppas jag att människor fortfarande tycker att jag, och många andra HBT-personer skulle bli bra föräldrar. Ingens dröm om att bli en bra förälder ska få gå i kras på grund av att personen den älskar råkar vara av samma kön.

Hur skulle det gå till?

Jag tror att min dröm om att bli en bra pappa avtog långt före andra människor slutade kalla mig för det. Men jag tror att både drömmen och den välmenande frasen avtog av samma orsak: Hur skulle det gå till?

Men i och med den nya äktenskapslagen som trädde i kraft den 1.3 så ställs jag och min sambo nu vid samma startstreck som alla andra barnlösa par när det kommer till adoption. Trots det tror jag det är för sent nu. Mitt pappatåg gick nog redan. Men jag gläds så oerhört över att se att möjligheten nu iallafall finns. Vem vet, kanske min biologiska klocka får en rivstart nu när den har ett möjligt och ett lagligt mål att ticka mot.

På onsdag 19.4 kommer Sex & Sånts webbstream att handla om regnbågsfamiljer, hur det är att växa upp med två mammor och hur vänskapen sätts på spel då man väljer att skaffa barn tillsammans med sin kompis. Sändningen börjar kl 19.30 på x3m.yle.fi. Du kan redan nu delta i sändningen genom att kommentera här nedanför eller skriva dina frågor kring ämnet här.

Edit 15.04.2017 kl 19.00: Datumet för sändningen var felaktigt satt till den 19.6. Det är nu korrigerat till det korrekta datumet som är den 19.4