Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin: Förtroendet mellan USA och Ryssland har försämrats under Trump

Från 2017
Uppdaterad 12.04.2017 17:46.
USA:s och Rysslands utrikesministrar Rex Tillerson och Sergej Lavrov
Bildtext USA:s utrikesminister Rex Tillerson och hans ryske kollega Sergej LAvrov möte i spända tecken efter USA:s missilattack mot en syrisk militärbas i fredags.
Bild: EPA/SERGEI CHIRIKOV

Det var iskallt mellan USA och Ryssland inför mötet mellan utrikesministrarna Rex Tillerson och Sergej Lavrov. President Putin menar att relationen bara degraderar.

– Det är lönlöst att anlända till Moskva med ultimatum i bagaget, sa det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zacharova inför dagens förhandlingar.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson hade tidigare sagt att Ryssland borde inse att landet har lierat sig med en opålitlig partner i Syriens president al-Assad och att det är dags för Ryssland att välja sida.

I Moskva är den politiska eliten orolig för att USA nu försöker ta över initiativet i Syrien. Kreml har ständigt betonat att det syriska folket måste få bestämma landets och presidentens framtid.

I Moskva fanns det inga planer på att inhibera mötet med Tillerson.

– Vi vill försöka förstå vad Amerika egentligen har för strategi i olika frågor, sa Zacharova.

USA:s missilattack mot Syrien bröt mot lagen och liknande attacker får inte hända igen, sa Lavrov inför mötet med Tillerson.

Precis före mötet sa den ryske viceutrikesministern att Ryssland inte vet vad USA:s position i Syrien är eftersom den amerikanska retoriken är så "primitiv och drumlig".

Nordkorea i centrum

Förutom Syrien förväntar sig Moskva att förhandlingarna tar upp situationen i Libyen, Afghanistan och Ukraina.

Tidningen Kommersant citerade på onsdagen anonyma källor inom det ryska utrikesministeriet som menar att Washington främst vill komma överens med Moskva om hur man ska tackla Nordkorea.

– Raketattacken mot Syrien var inte ett bevis på att Washington ändrat sin Syrien-politik, menar källan. Den var främst en signal till Nordkorea om vad USA är berett att göra.

USA beslöt nyligen skicka ett hangarfartyg med eskorterande flottilj till farvattnen kring Sydkorea, och Nordkorea varnade på tisdagen att man är redo att "kriga på vilken nivå som helst".

President Donald Trump diskuterade Nordkorea med sin kinesiske kollega Xi Jingping per telefon inför utrikesministrarnas Moskvamöte.

Putin: Giftgasattacken kan ha varit en bluff

– Vårt förtroende för USA under Donald Trumps ledning har bara degraderat, sa president Putin i dag i en intervju.

Putin betonade än en gång att det inte finns några bevis på att det var Syriens regering som låg bakom giftgasattacken.

– Jag utesluter inte att syriska armén råkade träffade en anläggning där rebeller förvarade kemiska vapen, sa han.

– En annan möjlighet är att det var en provokation som hade iscensatts enkom för att sätta press på den syriska regeringen, fortsatte Putin

Ryssland kräver att saken utreds av FN. Putin förvånade sig också över Nato-ländernas tysta medgivande till USA:s raketattack.

– Det enda som är bevisat i den här affären är det faktum att USA bröt mot internationella lagar, sa Putin.