Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hyperloopen landar snart på Salopolitikernas bord

Från 2017
Hyperloop-kapsel.
Bildtext Så här kunde Hyperloop-kapseln se ut enligt företagets koncept.
Bild: Hyperloop Technologies

Förutsättningarna för att bygga en testbana för den supersnabba Hyperloop-förbindelsen i Salo har utretts och nu ska politikerna i staden ta ställning till rapporten.

Det handlar om en detaljerad teknisk utredning om vilka förutsättningar det finns att bygga en testbana väster om Salo. Bland annat har man utrett vilka lov som krävs, hur stor miljöpåverkan banan kan ha samt vad som kan krävas ur stadsplaneringsperspektiv.

Utredningen gjordes av konsultföretaget Ramboll. Salo stad har fått finansiering av Tekes för att utreda möjligheterna att bygga en Hyperloopbana. Rapporten kostade 200 000 euro. Tanken är att stadsstyrelsen tar ställning till utredningen på mötet den 24 april.

Det amerikanska företaget Hyperloop One ska bygga fyra eller fem liknande testbanor runtom i världen och en av dem skulle alltså placeras i Salo om allt går vägen. Om en testbana byggs och genomförs i Salo betyder det goda nyheter för sysselsättningen. Enligt stadsarkitekt Jarmo Heimo vid Salo stad är det möjligt att företaget inleder rekryteringar redan i vår.

I fjol utreddes förutsättningarna för att bygga en förbindelse mellan Finland och Sverige.

Med Hyperloop-tekniken reser man i en kapsel genom ett rör med mycket lågt lufttryck, nära vakuum. Kapslarna kan innehålla både frakt och människor. Målet är att farkosten färdas i hastigheter upp till 1200 km/h.

Diskussion om artikeln