Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Har du blivit sexuellt trakasserad?

Från 2017
Uppdaterad 20.04.2017 10:55.
Ung person som döljer sitt ansikte i en huva sitter på soffan
Bild: YLE

Det händer i skolan, på festen och ute på stan. Någon tafsar på rumpan eller brösten. Att bli kallad "hora" eller "bögjävel" kan höra vardagen till. Sexuella trakasserier bland unga är vanligt.

Mer än 60 procent av flickorna i högstadieåldern har blivit utsatta för sexuella trakasserier. Bland pojkarna uppger mer än 40 procent att de blivit utsatta. Det här enligt uppgifter på Jämställdhetsombudsmannens webbplats.

Jämställdhetslagen förbjuder trakasserier på grund av kön och sexuella trakasserier i skolor. Men hur funkar det i praktiken? Känner du dig trygg i skolan? Eller är det en hård ton med öknamn och ryktesspridning som gäller?

En gång klämde en av killarna mig på rumpan och sa att den här skulle man nog kunna knulla fast hon har stor röv
Petra, 15 år

Sexuella trakasserier kan ske överallt. Vågar du gå ensam på stan eller ser du till att alltid ha sällskap? Vad händer på hemmafester, på skoldiscot och konserter? Kan flickor och pojkar bete sig på samma sätt och ändå vara säkra på att inte bli utsatta för sexuella trakasserier?

Dela med dig av dina erfarenheter

Vad har du råkat ut för? Vi vill höra hur vardagen ser ut för unga. Har du råkat ut för sexuella trakasserier? Berätta vad du har varit med om.

Senare i vår kommer vi att publicera en del av de berättelser vi får in på Svenska Yles webbplats. Du får vara anonym, men vill du lämna kontaktuppgifterna får du gärna göra det. Då kan vi ta kontakt med dig.

Formuläret är stängt.

Förutom att publicera en del av era berättelser kommer vi att sätta fokus på vad vi kan göra för att minska och förhindra sexuella trakasserier.

Det handlar både om initiativ i skolan och om satsningar i föreningar och på fritidsgårdar. Men också om hur vi alla kan tänka och agera för uppmuntra och gynna en god omgivning där sexuella trakasserier inte förekommer.

När jag var 13 år blev jag så full att jag slocknade på en fest...två killar kom och sa att de kunde ta hand om mig. Det betydde att tafsa på mig och ta foton där de har händerna på min rumpa
Sara, 15 år

Spotlight: Inte kul att bli kallad hora - Spela upp på Arenan


Rättelse 20.4.2017 kl. 10:55: Tidigare stod det felaktigt i artikeln att "sexuella trakasserier bland unga blir allt vanligare". Det är korrigerat till "sexuella trakasserier bland unga är vanligt". Svenska Yle beklagar misstaget.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln