Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Semiproffset Oskar: E-sport är en sport men inte idrott

Från 2017
Uppdaterad 12.04.2017 15:26.
Oskar Virkki.
Bildtext Oskar Virkki tycker det är bra att e-sport får mer synlighet. Själv spelar han Counter-Strike 25 timmar i veckan.
Bild: YLE / Isa Mårtenson

Oskar Virkki är semiproffs på Counter-Strike. Det betyder att han får en del ekonomisk hjälp med sitt spelande, men än kan han inte leva på det.

Prakticums Counter-Strike-turnering Insomnolence är i full gång och Oskar Virkki har precis tagit hem en seger, som också tar honom till final, när vi träffar honom för att ta reda på vad det egentligen innebär att vara semiproffs på Counter-Strike.

- Mitt lag betalar alla resor till turneringar och hjälper mig både ekonomiskt och psykiskt när det kommer till spelandet, berättar Oskar.

Ett proffs tjänar stora pengar

Ett proffs kan leva på sitt spelande – riktigt bra till och med. Oskar säger att månadslönen kan ligga på över 10 000 euro och då kommer ännu sponsorpengar till. Riktigt så tjock plånbok har ändå inte Oskar.

- Nej, och jag tror inte det är möjligt för mig att bli proffs just nu heller. Jag har skolan att tänka på, och den går alltid först, säger han.

Ska du bli proffs måste du lägga många timmar på spelandet – och även satsa på den fysiska konditionen eftersom det är viktigt att du är skärpt både i huvudet och i kroppen.

Tränar 25 timmar i veckan

Just nu tränar Oskar ungefär 25 timmar i veckan (och då är det alltså bara Counter-Strike han spelar) vilket ändå blir en hel del. När han inte spelar så springer han eller sysslar med någon annan idrott. Till en början kunde familjen klaga lite grann på spelandet, men nu verkar det som att de fattat grejen.

- De har börjat förstå det nu efter ett tag. Så länge skolan går bra och jag inte bara sitter i källaren och spelar är det lugnt.

Som proffsidrottare måste du kanske ha en backup-plan för när du blir äldre eftersom kroppen helt enkelt inte orkar med, men när det kommer till e-sport så vet man inte riktigt hur lång en karriär kan bli.

- De äldsta nu är kring 40. Man kan spela länge men oftast orkar man inte eftersom man börjar så tidigt. Det blir för mycket, säger Oskar.

Det är ändå inte alltid de med de bästa reaktionstiderna (som vi oftast förknippar med unga) som vinner, det är mycket psykiskt också.

- Det finns en 40-åring som är en av världens bästa spelare. Han inte är inte alls snabbast, men han är väldigt smart och därför är han bra, säger Oskar.

Erfarenhet och taktik kan alltså ta en e-sportspelare riktigt långt. Oskar själv började spela i lågstadiet och för två år sedan började han satsa mer seriöst på Counter-Strike.

E-sport är inte en idrottsgren

Spelarna tar så klart sin sport på allvar, men frågan är om resten av sportvärlden gör det? Riksidrottsförbundet i Sverige godkänner inte e-sport som en idrott, inte ännu i alla fall, och det tycker Oskar egentligen är helt okej.

- Jag tycker inte att e-sport är en idrott. I idrott ska man bli svettig och hålla på med något fysiskt.

Men det betyder inte att e-sport skulle vara mindre värt än idrott. Oskar tycker att e-sport bra kunde passa som gren i exempelvis OS.

- All tävling är sport, men det är skillnad på sport och idrott, säger Oskar.

Scenen för e-sport är liten i Finland

Tittar vi på Sverige har e-sporten gått framåt med stora kliv, medan Finland halkar efter.

- Scenen är väldigt liten här och det händer inte så mycket. Vill du se något måste du åka till Sverige som är ett av de största länderna när det kommer till e-sport, säger Oskar.

Men Finland har i alla fall fått sin första linje för e-sport, på Prakticum, och det är ett fint först steg för att ge sporten mer godkännande och synlighet.

Klockan 17 (12.4) i dag spelar Oskar i Counter-Strike-finalen och här kan du kolla på den.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln