Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu kallas farmarna till möte om förorenat vatten i Jakobstad

Från 2017
Uppdaterad 12.04.2017 15:28.
farmområdet i jakobstad
Bildtext Farmområdet i Jakobstad
Bild: Yle/Kjell Vikman

Orenat vatten från farmområdet Vallan i Jakobstad rinner förbi reningsverket och farmarna är kallade i dag, onsdag till möte med miljövårdsbyrån. Frågan är vad som kan göras åt saken.

Farmområdet i Jakobstad är stort och som mest finns över 100 000 djur på området, mest rävar. Kapaciteten på sedimenteringsbassängerna räcker inte till och höstregn och snösmältning på våren ställer till problem.

Möte med farmarna på onsdag

Yle Österbotten har rapporterat om vårens problem på farmområdet och i dag onsdag har t.f. miljövårdschefen i Jakobstad, Sofia Zittra-Bärsund kallat farmarna till ett möte där olika åtgärder skall diskuteras.

- Senast i mars hade vi möte med farmarna och gick igenom vad som skall göras i år, flera pumpar har skaffats och en till är på gång, säger Zittra-Bärsund.

- I nuläget hinner pumparna inte med att pumpa vatten från sedimenteringsbassängerna eller det närliggande diket till reningsverken.

Jakobstads farmområde
Bild: Yle/Kjell Vikman

Svårt att göra nåt åt existerande miljötillstånd

Området är planerat som farmområde och varje enskild farm har ett giltigt miljötillstånd, totalt tio stycken farmer.

- Man kan ha åsikter om miljötillstånden men att riva upp ett miljötillstånd är juridiskt inte lätt.I stort sett följer farmarna miljötillstånden, avrinningen förbi reningsverken måste de åtgärda. Det vore jättebra om flera bassänger kunde grävas för att få större kapacitet för högflöden, säger Zittra-Bärsund.

Ifall farmerna inte följer villkoren i sina miljötillstånd skall farmarna i första hand höras, sen följer uppmaningar och till sist kommer olika tvångsförfaranden och de åläggs att genomföra åtgärderna.

- Vi har kontinuerliga diskussioner med farmarna och de har gjort mycket, säger Sofia Zittra- Bärsund.

Diskussion om artikeln